Theresa May hajlandó lenne kiírni az EP-választást Nagy-Britanniában

Theresa May hajlandó lenne kiírni az EP-választást Nagy-Britanniában

Theresa May június 30-ig kért haladékot a Brexitre, ami azt jelenti, hogy a brit miniszterelnök hajlandó kiírni az EP-választást is, azzal a reménnyel, hogy május 22. előtt távoznak a EU-ból, így erre nem lesz szükség.

May levelet küldött Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, melyben indoklása szerint azért van szükség a hosszabbításra, hogy a parlamenti ellenzékel közösen ki tudjanak dolgozni egy megállapodást a Brexit utáni EU-s kapcsolatokról.

Theresa May és a munkáspárti Jeremy Corbyn között folyamatban vannak a tárgyalások. A Munkáspárt egyébként a vámuniót tartaná a legjobb ötletnek, Maynek is valami hasonló elképzelése volt, amit egyesített vámterületnek nevezett, viszont csak a kereskedelmi ipari és mezőgazdasági áruk mozoghatnának benne szabadon, a külföldiek munkavállalását korlátozná.

A brit alsóház az EU-val korábban kötött megállapodást eddig háromszor szavazta le.

EP-választás

Ezzel a forgatókönyvvel az az abszurd helyzet is előfordulhat, hogy az EU-ból éppen kifelé tartó Nagy-Britanniában mégis megtartják az EP-választást. A britek a március végi uniós csúcson legfeljebb május 22-ig kaptak haladékot a kilépésre, May viszont azt írta mostani levelében, nem biztos, hogy elegendő lesz ez az idő a parlamenti kompromisszum megszületésére és a szerződés ratifikálására.

Ha viszont május 22-ig nem sikerül lezongorázni a folyamatot, akkor a törvények szerint Nagy-Britanniában is európai parlamenti választásokat kell tartani május 23. és 26. között. May be is jelentette, hogy hajlandó kiírni a választást és megtenni a szükséges előkészületeket annak lebonyolítására, de mindent el fognak követni annak érdekében, hogy legkésőbb május 22-éig lezáruljon a kilépési folyamat.

Az Európai Tanács szerdán bírálja el May kérését, ha nem adják meg a haladékot, akkor április 12-én életbe lép a no-deal Brexit, tehát a szigetország megállapodás nélkül zuhan ki az Európai Unióból.