Osztrák kormányválság: a volt köztársaságielnök-jelölt veheti át Strachétól az FPÖ vezetését

Norbert Hofer
Norbert Hofer

Nobert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt köztársaságielnök-jelöltje, jelenlegi közlekedési miniszter veheti át a pártelnöki stafétát az ibizai videókba villámgyorsan belebukott Heinz-Christian Strachétól, aki szombaton mondott le az alkancellári és pártvezetői pozíciójáról.

A Süddeutsche Zeitung szerint, bár Hofer eddig semmi jelét nem mutatta, hogy pártelnöki ambíciói lennének, valószínűleg a legjobb választás lenne az FPÖ élére, mivel kevésbé megosztó személyiség, mint Strache volt.

Emellett a lap emlékeztet, hogy a közlekedési miniszter

a volt alkancellárnak köszönheti politikai karrierjét, és nem véletlen, hogy maga Strache javasolta őt az FPÖ vezetői pozíciójára, hiszen a politikus az ő kegyeltjének számít.

Norbert Hofer egyébként május 20-án látogatott volna Budapestre Orbán Viktor miniszterelnökhöz, ám a belpolitikai válság miatt lemondta hétfői útját, és egyelőre nem tudni, hogy pótolják-e valamikor az elmaradt vizitet.

A Süddeutsche Zeitung azt is kiemelte, hogy elődje korrupciógyanús ügye ellenére Hofernek, kompromisszumkészebb természete miatt, várhatóan nem lesz nehéz dolga az FPÖ élén. A populistáknak erre szüksége is lesz, ha Strache korrupciógyanús ügye ellenére használható eredményt akarnak elérni a kormányválság miatt esedékes előrehozott választáson.

Bedöntötte az osztrák kormányt a Strache-botrány: előrehozott választás lesz Ausztriában | Alfahír

Bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat esti sajtótájékoztatóján. „Betelt a pohár" - fogalmazott az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Kurz, hozzátéve, nem érzi úgy, hogy a Szabadságpárt hajlandó lenne megváltozni. Az FPÖ árt a kormány reformterveinek, és árt az ország tekintélyének is - mondta a kancellár.