A kormány továbbra is titkolja, hogy mennyi pénzt zsebeltek be a kötvénybizniszt bonyolító cégek

Továbbra is titkolja az állam, mennyit fizetett azoknak a zömmel offshore cégeknek, amelyek részt vettek az úgynevezett letelepedési kötvények értékesítésében – írja a Napi.hu.

A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a magyar államnak decemberben 145 milliárd forintot kell visszafizetnie, miután idén 445 millió eurónyi kötvény jár le. Az első állampapír-sorozatok lejártával tavaly decemberben a magyar állam 107,5 millió eurót, azaz 34,7 milliárd forintot utalt olyan, főként offshore cégek számlájára, amelyek a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Cipruson, Máltán és Szingapúrban vannak bejegyezve.

Mellár Tamás párbeszédes képviselő több kérdésre is választ várt a kötvénybiznisszel kapcsolatban Varga Mihály pénzügyminisztertől, ám hiába. A miniszter helyett Tállai András államtitkár szolgált azzal a kitérő válasszal, amit azután kezdtek el terjeszteni, hogy a Jobbik felhívta a figyelmet a kötvényárusítás veszélyeire.

A miniszterhelyettes válaszában azt írta, „miután a magyar állampapírok a hitelminősítőknél befektetésre ajánlott kategóriába kerültek, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) úgy döntött, lezárja a letelepedési kötvények értékesítését, és a piacról, valamint a lakosságtól von be inkább forrásokat az állam finanszírozására.”

A párbeszédes képviselő ezzel szemben az alábbi kérdésekre próbált választ kapni:

  • Mekkora hozammal növelt összeget fizettek vissza ezidáig az úgynevezett letelepedési kötvények után?
  • Ebből az összegből mekkora értékű a hozam összege?
  • 2019-ben és a további esztendőkben mekkora összeget kell visszafizetni éves szinten?
  • A kibocsátott letelepedési kötvények után befolyt összeg mekkora hányadát jelentette a 2012. évi mértékének?

A G7 korábbi cikke szerint a Fidesz-közeli közvetítő, zömében offshore cégek mai árfolyamon számítva 162 milliárd forintot tettek zsebre. Ebből 102 milliárd volt a szolgáltatási díj, amit a külföldiek fizettek és 60 milliárd forint volt a kamat, amit a magyar adófizetők állnak.