Elhagyta a fővárost a Viking Sigyn

Elhagyta a fővárost a Viking Sigyn

Új kapitánnyal, mivel az előző őrizetben van.

A Vessel Finder hajóbemérő oldal szerint már Esztergomnál jár a Hableányt elsüllyesztő szállodahajó - írja a Blikk.

A hajót új kapitány irányítja, mivel az előző őrizetben van.

Ahogy portálunk is megírta: Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke péntek reggel azt mondta: a videofelvételek világossá tették, hogy a Hableány sétahajó nem fordult be a Viking szállodahajó elé, hanem a nagyobb jármű ütközött neki a kisebbnek szerda este.

A szakember szerint a Hableány kapitányának esélye sem volt korrigálni, egy 40 tonnás hajó nem tud mit kezdeni egy 1000 tonnással, az maga alá darálta. Hozzátette: kizárható, hogy a szállodahajó nem észlelte a kisebb hajót, hiszen azon is van radar, amely pontosan mutatja a környezetében lévő összes hajó helyzetét és mozgását. 

Túlterheltségre és alulfizetettségre panaszkodnak 

A luxus szállodahajók kapitányai és személyzete alacsony fizetésekre, nagy számú túlórára és állandó fluktuációra panaszkodnak, ami a hajózás biztonságát is veszélyeztetheti - írja egy még április végi cikk alapján az Index.hu.

A cikkben szóba került a Viking Cruises svájci cég is: egy román férfi azt mondta: élete legrosszabb élménye volt az a 22 nap, amit egy ilyen hajón töltött, szabályosan rabszolgának érezte magát. Hét napon át napi 15 órát dolgoztak. A heti 95 óra munka még a szerződésben vállalt 48-72 órás túlmunkánál is több volt. A férfi három hét után felmondott. A 22 ledolgozott napjáért végül nettó 809 eurót kapott, ami 4 eurós órabérnek felel meg.