A kötelező megtakarítással a munkavállalók 40 százaléka kerülne óriási bajba

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a kényszer megtakarítás helyett az egykulcsos személyi jövedelemadó eltörlésére és a profit újraelosztására lenne szükség.

Álláspontjuk szerint Domokos László ötlete elfogadhatatlan megoldás, hiszen a munkavállalók több mint negyven százaléka a minimálbért, illetve a szakmunkás bérminimumot keresi, ami alig haladja meg a létminimumot. Ha ennek negyedét kötelező jelleggel a megtakarítási számlára utalnák, azzal 

háztartások sorának mindennapi megélhetését közvetlenül veszélyeztetnék.

A volt fideszes képviselő ötletéről itt írtunk bővebben:

Ok, most már biztos, hogy jön a válság: az ÁSZ-elnök kötelező takarékoskodást írna elő mindenkinek | Alfahír

"Háromhavi megtakarítást a családoknak!" - harsogja a hétfői Világgazdaságnak adott Domokos László-interjú címe. Az Állami Számvevőszék elnöke azonban ezt nem az EU második legalacsonyabb életszínvonalának emelésével biztosítaná - hanem azzal, hogy kötelezné a magyarokat, hogy tegyenek félre a fizetésükből.

A háztartásoknak a kisebb váratlan kiadások fedezetére idén egyes számítások szerint 470 ezer körüli összegre lenne szüksége, ami egy átlagos esetben valóban nagyjából háromhavi megtakarítást jelentene. Azaz ennyi pénznek kellene rendelkezésre állni ahhoz, hogy ne rendítse meg egy ilyen eset a családi költségvetést, azaz ne kényszerüljenek arra, hogy külső forrást – kölcsönt – vegyenek igénybe.

Ekkora tartalékkal azonban a háztartások nagyjából kétharmada nem rendelkezik - hívja fel a figyelmet a szövetsége - és ennek általában nem a felelőtlen költekezés, hanem 

az alacsony jövedelem az oka. 

"A magyar dolgozók fele nem keres annyit, mint a legjobban fizetett tíz százalék. Száz munkavállaló közül pedig az öt legjobban kereső bére éppen annyi, mint a legrosszabbul fizetett negyvené együttesen"

Ezek az elképesztő jövedelemkülönbségek jelentik a MASZSZ szerint az egyik gondot, hiszen a munkavállalók szűk köre hasít ki hatalmas szeletet a bértortából, miközben a dolgozói társadalom jelentős része kisebb bértömegen osztozik. Ennek egyik oka az egykulcsos személyi jövedelemadó, hiszen a milliós fizetéseket ugyanolyan terhek sújtják, mint a minimálbért.

A szövetség szerint ezen kellene változtatni, és nem az államnak kellene „megtakarítania” a dolgozók pénzéből.

"Ma, amikor több mint hárommillió munkavállaló fizetése nem éri el a KSH által közölt átlagosan bruttó 324 ezer forintot, vagyis száz dolgozóból hetven nem keres ennyit, a rendszer átalakításán kellene gondolkodni: a magas fizetéssel rendelkezők vállaljanak többet a közterhekből, az alacsony keresetűeknek pedig maradjon több a zsebében."

A kötelező megtakarítás helyett ez lehetne a megoldás. Ugyanakkor a profitból egyre kisebb mértékben részesednek a munkavállalók. Magyarországon ez bő tíz százalékkal kevesebb, mint Angliában vagy Németországban. Érdemes lenne a haszon újraelosztásán is gondolkodni, ahelyett, hogy az állam akarna kötelező jelleggel „megtakarítani” a dolgozók fizetéséből. Ha tisztességes béreket fizetnének, nem kellene a „gondoskodó” államnak beavatkoznia az emberek életébe - áll a szakszervezeti szövetség közleményében.

Frissítés - meghátrált a minisztérium

Meghátrált a Fidesz-kormány a fideszes ÁSZ-vezér nyilatkozata után | Alfahír

Reagált a Pénzügyminisztérium Domokos László volt fideszes képviselőnek, az Állami Számvevőszék elnökének tegnapi felvetésére. A tárca az ATV megkeresésére küldött válaszában így fogalmaz: A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint a munkavállaló szabadon rendelkezik az adózott jövedelméről, mi abba nem kívánunk beleszólni, így a javaslatot nem támogatjuk.


 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

sss
2019. december 12. | 15:52
Újabb lépés a bukott alkancellár, volt szabadságpárti elnök visszatéréséhez.
1
1
sss
2019. december 12. | 17:57
Kétnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós tagországok állam-, és kormányfőinek részvételével, a főbb témák között szerepel a klímaváltozás kérdése is.
sss
2019. december 12. | 10:22
1
sss
2019. december 11. | 19:32
Orosz Bernadettel, a megvert hatgyermekes családanyával beszélgettünk.
1
Kétnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós tagországok állam-, és kormányfőinek részvételével, a főbb témák között szerepel a klímaváltozás kérdése is.
Orosz Bernadettel, a megvert hatgyermekes családanyával beszélgettünk.
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.