Strache valószínűleg tényleg EP-képviselő lesz

Strache
MTI
Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke lemond minden párttisztségéről, ha elfogadja európai parlamenti mandátumát

- közölte Norbert Hofer, a párt ideiglenes elnöke kedden, aki szerint ebben állapodtak meg az úgynevezett Ibiza-videó ügye miatt botrányba keveredett politikussal.

Hofer szerint a megállapodás a botrányos felvétel körülményeinek teljes körű feltárásáig érvényes. Strache Facebook-bejegyzésben megerősítette a megállapodást.

Sokan szavaztak rá

Az FPÖ volt vezetője mindössze napokkal a belpolitikai válságot kirobbantó és az osztrák kormánykoalíció felbomlását előidéző felvétel nyilvánosságra hozatala után szerzett mandátumot az EP-választásokon úgynevezett elsőbbségi szavazatokkal. Ausztriában ugyanis a választópolgárok nemcsak pártlistákra szavazhattak, hanem megjelölhették azt is, ha egy bizonyos jelöltet támogatnak. A 49 éves Strache ilyen módon szerzett 44 750 elsőbbségi szavazatot. Az FPÖ 17,2 százalékos választási eredményével három képviselőt küldhet az EP-be.

Strache egyelőre nem döntötte el, hogy elfogadja-e EP-mandátumát. Keddi Facebook-üzenetében hangsúlyozta:

Nem rólam van szó, hanem arról, hogy mi a legjobb a pártnak és Ausztriának.

Mással is támadják

Az APA osztrák hírügynökség a Falter című hetilap szerdán megjelenő számára hivatkozva azt jelentette, hogy az újság egy régi fényképet tett közzé az akkor 21 éves Strachéról, aki egy térkép előtt áll, amely Németországot az 1939-es határaival mutatja, valamint egy üdvözlőlapot 1990 novemberéből, amit állítólag így írt alá:

Heil, Németország, Boldog Heinrich. 

A lap szerint Boldog Heinrich (Heinrich der Glückliche) volt Strache tagsági neve a Vandalia ifjúsági szervezetben.

A szabadságpárti politikus szintén a Facebookon foglalt állást ezzel kapcsolatban:

Ezeknek a képeknek semmi közük a nemzetiszocializmushoz vagy a nácikhoz.

Mint írta, a térkép német nyelvcsoportokat és letelepedési területeket jelölt a második világháború kitörése előtt.

(MTI)