Rossi nélkül harcol a 3 pontért a magyar válogatott

.

Cosimo Inguscio helyettesíti majd a Groupama Arénában az eltiltott Marco Rossit a magyar labdarúgó-válogatott kedd esti Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésén, Wales ellen. Mint ismert, a szövetségi kapitányt a szombati Azerbajdzsán elleni találkozó végén küldte el a játékvezető a kispadtól, ami automatikusan egy mérkőzésre való eltiltást jelent. 

A Telkiben tartott sajtótájékoztatón Marco Rossi úgy fogalmazott, hogy óriási szakmai hibának tartja a játékvezetői döntését, de sportemberként el kell fogadnia a történteket. 

"Nagyon felzaklattak a történtek, súlyos bírói hiba történt, csak arra tudok gondolni, hogy rossz estéje volt a játékvezetőnek. Két figyelmeztetésnek meg kellett volna előznie a kiállítást, de a bíró ezúttal ezt átugrotta, s rögtön elküldött"

- mondta a szövetségi kapitány.

Marco Rossi segédedzője, Cosimo Inguscio nem először helyettesíti majd a szakvezetőt, a novemberi 15-i, észtek elleni Nemzetek Ligája-találkozón is ő irányította a válogatottat, miután Rossi akkor is eltiltott volt.

"A csapat nélkülem is ugyanúgy tud majd teljesíteni, mint velem, ez nem probléma. Bízom a segítőimben, tudják a dolgukat."

- tette hozzá Marco Rossi.

A tréner elmondta, hogy Bese Barnabásra, Kádár Tamásra és Zsótér Donátra továbbra sem számíthat, a többiek jó állapotban vannak. Mérlegelik, hogy esetleg a kispadra leüljenek-e az említett játékosok, de 15 percnél többet biztosan nem tudnak majd játszani. Hozzátette: több helyen is változtat a bakui kezdőcsapaton, de nem azért, mert elégedetlen lett volna bárkivel is, hanem mert a taktika ezt kívánja.

"Wales sokkal jobban edzett csapat, mint az azeri, muszáj taktikai változtatásokkal élni. Minden kezdő tizenegyet ez határoz meg."
 

A vendégek legnagyobb sztárjáról, a Real Madridban játszó Gareth Bale-ről úgy fogalmazott az olasz mester, hogy az ilyen típusú játékokkal kapcsolatban soha nem lehet megnyugodni, még ha nem is nyújtanak jó teljesítményt, 30 másodperc alatt el tudnak dönteni egy meccset.

"De rajta kívül is sok nagyon jó játékosa van Walesnek. Szeretnénk megszerezni a három pontot, mindent elkövetünk ezért, de tudjuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz"

- dicsérte az ellenfelet a magyar csapat edzője.

Több újságírói kérdés is azzal foglalkozott, hogy mi a véleménye Rossinak arról, hogy a magyar csapat jelenleg csoportelső az E-jelű csoportban. A szövetségi kapitány szerint a világbajnoki ezüstérmes horvátok elleni 2-1-es győzelem hitet ad a csapatnak, de a selejtezősorozatból még nagyon sok van hátra.

"Hiszünk az álmunkban, jelenleg még él a remény, és reméljük, hogy egészen a csoportküzdelmek végéig élni fog. A horvátok elleni siker még nem elég, több ilyen győzelem kell."

- jelentette ki.

Magyarország legutóbb 1962-ben tudott nyerni Wales csapata ellen, akkor 3:1-re sikerült legyőzni a szigetországi együttest. Eddigi mérlegünk 1 győzelem, 2 döntetlen és 5 vereség. Így több szempontból is van mit javítani, az egykori Manchester United klasszis, Ryan Giggs által irányított Wales ellen. 

Giggs: Pontot kell szereznünk a magyarok ellen

"Minőségi ellenféllel találkozunk, amelynek a pálya minden részén van minőségi játékosa. Nem egy futballistára fókuszálunk, hanem csapatként kell felülkerekednünk"

- mondta budapesti sajtótájékoztatóján a walesi szakvezető.

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a walesieknél mindenki egészséges, de a hétfői edzés fényében dönt arról, mennyi változtatás szükséges a szombati mérkőzéshez képest, amelyen csapata 2-1-re kikapott a horvátországi Eb-selejtezőn. Hozzátette, némi vérfrissítés minden bizonnyal jót tesz majd, mert sokaknak sok meccs van a lábában.

Újságírói kérdésre elárulta, úgy emlékszik a ZTE-Manchester United 2002-es Bajnokok Ligája-selejtezőre

- amelyen a vesztes angol csapat tagjaként pályára lépett -, mintha tegnap történt volna. Nevetve azt is hozzáfűzte: mivel 1-0-ra kikaptak, szeretné kitörölni az emlékezetéből.

A csapat hátvédje, Chris Gunter kiemelte, hogy a magyar csapat csoportelsősége egyáltalán nem véletlen, így komoly párharcra számít kedd este. 

"A magyarok jól kezdtek, nehéz kihívás lesz a keddi meccs, de igyekszünk felnőni a feladathoz, ami egy jó felmérés lesz számunkra". 

A magyar válogatott a három mérkőzésen szerzett hat ponttal vezeti csoportját, míg a walesi két találkozón három pontot gyűjtött. Az ötösből az első kettő kijut a 2020-as, részben budapesti rendezésű kontinensviadalra. A magyar-walesi összecsapás ma este 20.45-kor kezdődik a Groupama Arénában.