Hiába nyerték meg az EP-választást, addig bénázik a Néppárt, míg végül szocdem lehet az EU első embere

Frans Timmermans

Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén - közölte egy bennfentes illetékes az MTI szerint. 

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján

a májusi választást megnyerő Európai Néppárt nem a legfontosabb pozíciót, az Európai Bizottság elnöki székét tölthetné be,

csupán az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét delegálhatnák.  Emmanuel Macron Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakciója pedig az Európai Tanács elnökét adná. 

Tájékoztatása szerint az Európai Központi Bank elnöki posztjáról nem esett szó.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy

egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe,

de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

A néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber pénteken még vidáma kürtölte világgá a Twitteren, hogy pártja teljesen egységesen felsorakozott mögé. A szintén néppárti Angela Merkel viszont még aznap közölte egy sajtótájékoztatón: ő is beletörődött, hogy nem Weber kerül az Európai Bizottság élére.