Az ózdi DK elutasította a pártközpont döntését, továbbra is közösen indulnak az ellenzéki pártok

A Demokratikus Koalíció szombaton jelentette be, hogy "mégsem tudja nevét adni" Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármester jelöléséhez annak "széleskörben köztudott korábbi neonáci megnyilvánulásai miatt." 

Természetesen adódik a kérdés, hogy ha Janiczak Dávid állítólagos neonáci megnyilvánulásai ennyire köztudottak voltak, akkor a DK miért pont most jött erre rá, mindenesetre úgy tűnik, hogy maga a párt sem egységes a széleskörűen köztudott, és a kormánymédiában rendszeresen leközölt 10 éves fotó kapcsán. Kiderült ugyanis, hogy a helyi DK szervezetnek esze ágában sincs kihátrálni az Ózdiakért és Ózdért Egyesület mögül.

A párt helyi szervezetének tagja, egyben az Egyesület egyik jelöltje, Csák Árpád úgy nyilatkozott: 

"A Demokratikus Koalíció tagjaként, elképedve tájékozódtam a párt országos elnökségének döntéséről, miszerint a DK kilép az egységből és nem támogatja tovább az ózdiakat. Számomra a helyi szervezet hitelessége és a saját szavahihetőségem is fontos, ezért a pártzászló lerakása után továbbra is együtt fogok dolgozni az Ózdiakért és Ózdért Egyesülettel, hogy egy pártfüggetlen önkormányzatot hozzunk létre"

Ennél sokkal élesebb stílusban nyilatkozott a helyi szervezet nevében Vilcsek Ernő is,  párt volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választókerületi elnöke:

"A Demokratikus Koalíció helyi szervezete ígéretünknek és vállalásunknak megfelelően az Ózdiakért és Ózdért Egyesület jelöltjeit fogjuk támogatni. Az összefogást megelőző hetekben, hónapokban keményen dolgoztunk, hogy a Fidesz jelöltjeivel szemben a legalkalmasabb közös egyesületi jelölteket tudjunk indítani." 

Vilcsek élesen kritizálta és elutasította a pártközpont utasítását is: 

"A Demokratikus Koalíció országos elnökségének döntését elolvastuk, megértettük és köszönjük szépen nem kérünk belőle. Nem fogadjuk el azt! Az országos elnökség sem adhat olyan utasítást, ami után szavahihetetlenek lennénk a helyi támogatóink szemében és a becsületünktől megfosztva kellene tovább élnünk."

Janiczak Dávid, a város jobbikos polgármestere szerint az történt, hogy "a Fidesz-KDNP megijedve az ózdiak összefogásától, a pártzászlók letételétől, egészen az országos médiáig sietett, pártszócsőként használva a közszolgálati televíziót és rádiót. Előhozták azt a 10 éves fotót, amin 22 évesen egy Hitlerre hasonlító királdi férfival vagyok látható, ezzel azt sugallva, hogy annak a kornak a szellemiségével szimpatizálnék, de ez nem igaz. Ezt a témát az országos sajtóban megannyiszor kiveséztük, így többet a Fidesz szegényes fegyvertárából érkező támadásokra reagálni nem kívánok!"

- írja Facebook posztjában a város polgármestere.

Értékelése szerint a kormánypárti média tevékenységének "egy magát modern, széleslátókörűnek beállító párt is felült és a Fidesz kottájából játszva nem támogatja tovább az ózdiak egységét."

Janiczak Dávid lapunk érdeklődésére is megerősítette a hírt. Mint mondta:

"Az Ózdiakért és Ózdért Egyesület tagjai és jelöltjei között semmilyen változás nincs, a helyi pártszervezetek egységesek, továbbra is támogatják az Egyesület jelöltjeit"

A DK pártközpontjában egyébként ritka nagy kavarodás lehet, hiszen egy héttel ezelőtt az ellenzéki pártok közösen jelentették be az Egyesület támogatását. Ezen a sajtótájékoztatóján a DK részéről Varga Zoltán volt jelen, aki nem mellesleg a párt elnökségi tagja, magyarul ha valaki, hát neki valóban tisztában kellett volna lennie az ózdi helyzettel.