Trump azt mondta a bevándorló hátterű képviselőknek, hogy el lehet innen menni

Trump

Donald Trump amerikai elnök az őt ért kritikák ellenére ismételten bírálta azt a négy demokrata képviselőnőt, akik kritikusak a kormánnyal.

Trump a Fehér Ház Rózsakertjében tartott hétfői sajtókonferencián kifejtette, hogy bár ő nem nevezte meg a képviselőnőket, mégis mindenki tudta, kikről van szó, hiszen pontosan beazonosították őket. Mint mondta,

"ezek az emberek állandóan panaszkodnak, utálják az országunkat, zsigeri a gyűlöletük" 

Majd úgy fogalmazott:

"ha nem érzik jól magukat itt, akkor el lehet menni innen"

Az elnök vasárnap a Twitteren bírálta a törvényhozókat, hangoztatva, hogy azoknak a "progresszív demokrata törvényhozó nőknek", akik "hangosan és rosszindulatúan" bírálják a kormányt, vissza kellene menniük azokba az országokba, amelyeknek

"a kormányai katasztrofálisak, a világon a legrosszabbak, legkorruptabbak és alkalmatlanok, ha egyáltalán van működő kormányuk"

A négy demokrata párti politikus, akikről szó van:

  • a New York-i Alexandria Ocasio-Cortez - Amerikában született, Puerto Ricóból érkeztek a felmenői
  • a minnesotai Ilhan Omar - Szomáliából érkezett menekültként 1992-ben
  • Illinos állam képviselője, Rashida Tlaib - Amerikában született, de palesztin gyökerű
  • és Massachusettsből Ayana Pressley - szintén az államokban jött világra, afroamerikai

Ilhan Omar kapcsán azt is említette Trump, hogy szerinte a képviselő gyűlöli Izraelt és szereti az al-Kaidát.

Reakció

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök bejelentette: a demokrata törvényhozók határozat elfogadásával fognak válaszolni az elnök általuk rasszistának minősített kijelentéseire. Pelosi szerint Trump 

"a saját alacsony színvonalát is alulmúlta azzal, hogy szégyenteljes kifejezéseket használt kongresszusi tagokra"

Az érintett kongresszusi képviselőnők hétfőn a késő délutáni órákban közös sajtóértekezletet tartottak. Ocasio-Cortez és Pressley arról beszélt, hogy Trump megjegyzései elvonják a figyelmet az olyan jelentős kérdésekről folytatandó vitáról, mint az egészségügy vagy a migráció. Tlaib és Omar ismét az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárás megindítását szorgalmazta.

Még republikánusok is kiakadtak

Bírálta Trump megjegyzéseit Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor is, aki történetesen együtt golfozott az elnökkel a hétvégén. Graham a Fox televíziónak kifejtette: a négy említett demokrata párti képviselő amerikai állampolgár, választást nyert, tehát a politikájukat kell bírálni.

"A lényeg az, hogy ez sokszínű ország"

- szögezte le a szenátor. Egy későbbi Twitter-bejegyzésében azonban úgy fogalmazott: "mindannyian tudjuk, hogy Alexandria Ocasio-Cortez és társasága kommunista bagázs, antiszemiták és Amerika-ellenesek".

Maine állam republikánus szenátora, Susan Collins a kijelentései visszavonására sürgette Donald Trumpot.