Keszthely és Szeged után Székesfehérváron is bérkommentelőkkel bukott le a Fidesz

Keszthely és Szeged után Székesfehérváron is bérkommentelőkkel bukott le a Fidesz

Tömegesen vezetik félre az embereket a fizetett fideszes bérkommentelők a székesfehérvári polgármester Facebook-oldalán. Akárcsak Keszthelyen és Szegeden, Cser-Palkovics András és a megyeszékhely oldalán is kamuprofilokkal fényezik a fideszes politikust, miközben az ellenzéki vezetőket és pártokat ócsárolják. A Hajrá Fehérvár, a helyi ellenzék Facebook-oldala buktatta le a sunyi, gerinctelen propagandistákat.

"A háttérben lévő emberek profin és hivatásszerűen űzik már a fehérvári közösség megtévesztését és félrevezetését. Ennyire fél az állampárti vezetés és a helyi fideszes hatalom az egységbe tömörült ellenzéktől."

- így kezdődik a Hajrá Fehérvár bejegyzése, amelyben felfedik a Fideszt kiszolgáló kamuprofilokat. A droidokkal kapcsolatban arra utalnak, hogy az álkeresztény kormánypárti politikusok állnak mögöttük.

"Látogatható már a felújított tanösvény is? Már megígértem a gyerekeknek!!"

"Egy biztos, a szoci városvezetés alatt ilyen probléma nem volt!Mondjuk Útfelújítások sem meg pénz sem autóra meg benzinre :)"

A fenti sorokat egy Tamás Márton nevű kommentelő írta a székesfehérvári polgármester Facebook-oldalára. Tamás Márton akár egy fideszes országgyűlési képviselő is lehetne, hiszen az azonnali kérdések órájában látott Fidesz-Fidesz önfelszopkodáshoz hasonló kommentekkel ad lehetőséget Cser-Palkovics Andrásnak, hogy egy kicsit szidja az ellenzéket vagy épp önmagát fényezze. A tanösvényes kérdésre például azt válaszolta a polgármester: "igen, látogatható Sóstó :) büszke vagyok rá, hogy megmentettÜK ezt a természeti csodát."

Egy probléma van ezzel, hogy Tamás Márton nem létezik. A profilfotóját egy amerikai férfitől, Gregory Harristől lopta. Az is feltűnő, hogy a kommentek egy részénél viszonylag jó a helyesírása, míg a többinél nem ügyel a szóközökre és a mondat végi írásjelekre. Ebből arra lehet következtetni, hogy több bérkommentelő is használja a profilt. A Hajrá Fehérvár szerint a várost külföldi szennyvíziszappal elárasztó Fidesz így vezeti meg a fehérváriakat.

"A mocskolódás és a megtévesztés vette át a vita és a politizálás helyét városunkban. A képmutatás netovábbja ez, a magukat keresztényinek valló politikusoktól! Arctalan, névtelen, kamu fotókkal támadó alakok manipulálják a jószándékú, érdeklődő fehérváriakat."

Nem Tamás Márton az egyetlen, akit a Fidesz a közvélemény megvezetésére használ. A Hajrá Fehérvár buktatott le kamuprofilt ciprusi orvos képével, ruhamodellel, külföldi fiatal fotójával is. Vannak, akiknél legalább annyira törekedtek az alkotók a felismerhetetlenségre, hogy az eredeti képet megtükrözzék, mondván "így már nem fog feltűnni a hazudozás annak, akinek a szavazatát egy tál étellel meg lehet vásárolni". Szerencsétlenségükre a Google képkereső szolgáltatását nem olyan könnyű megvezetni.

A Hajrá Fehérvár nevű ellenzéki oldal szerint elgondolkoztató, hogy lehet-e rátermett, becsületes, tisztességes az az ember, aki ilyen eszközöket vet be. Valószínű, hogy a Fidesz nemcsak azon a három településen alkalmaz kamuprofilokat a közvélemény befolyására, ahol már lebuktak. 

Hogyan lehet kideríteni, hogy kamuprofillal állunk szembe?

Az már eleve gyanúra ad okot, ha olyan kommentelővel találkozunk a Facebookon, aki rendszeresen a kormányzati kommunikációból ismert panelekkel próbálja lejáratni a fideszes politikusok ellenfeleit. Alapos lehet a gyanú akkor is, ha a kormánypártokat folyamatosan dicsérő kommentek az átlagosnál jobb helyesírással születnek meg. Tovább erősítheti a gyanút, ha a felvetéseire rendszeresen válaszol a fideszes oldal gazdája.

Azt viszonylag könnyen meg lehet mondani, hogy egy profil tulajdonosa valódi képet használ vagy csak az internetről lopta. A gyanús profil profilfotóját a Google képkereső szolgáltatásába illesztve pillanatok alatt kiderülhet, hogy saját arcát vállalva írja valaki a kormánypárti véleményt vagy valaki másét adja a Fidesz istenítéséhez. 

Mit érdemes tenni akkor, ha bizonyossá válik, hogy fideszes kamuprofillal vagy annak kezelőjével állunk szemben? A  legegyszerűbb és legcélratörőbb megoldást talán pont a kormánypárti publicista, Pilhál Tamás írja le a legpontosabban:

"Lehet bámészkodva várni a következő orvtámadásukat a magyar nemzet ellen, és majd újra megdöbbenni rajta. Javaslom, ne tegyük. Semmi meghökkentő nem lesz benne. Kezeljük őket úgy, ahogyan ők minket: ellenségként. S ennek megfelelően viszonyuljunk hozzájuk. Bármilyen eszköz megengedett a védekezéshez."