Múltidézés a parlamentben - parázs "vita" bontakozott ki a KDNP-sek között

""
Illusztráció

Egészen elképesztő kérdezz-felelek zajlott le tegnap az azonnali kérdések órájában, ahol a kereszténydemokraták képviselője Kásler Miklóstól szerette volna megtudni, hogy "hogyan segíti a kormány a családokat a szünidőben?"

A kormánypárti képviselők ilyenkor gyakran tesznek úgy, mintha valódi kérdéseket intéznének a kormány tagjaihoz. Az sem ritka, hogy a kormányzati média ellenzéki politikusokról szóló álhíreire kérdeznek rá. Például így:

"Ebben a sztoriban sok-sok tízmillió forintot fogok az önök tévéjétől kapni" | Alfahír

Ezt úgy képzelje el, kedves Olvasó, hogy néhány lépés távolságra két idegen a nagy nyilvánosság előtt hazugságokba keveri az Ön nevét, azonban Önnek nincs arra lehetősége, hogy ezt a diskurzust leállítsa, tűrnie kell - sőt, ha túl hangosan ellenkezik, akkor jön a büntetés, a kizárás, a Házelnök pedig egész napra megvonja Öntől a szót.

Az azonnali kérdések órája csaknem az egyetlen olyan alkalom, ahol az ellenzéki politikusok még kérdezhetik az általában hebegő-habogó, az előre megírt választ papírból olvasó miniszterelnököt. Aki, ha már az elé tett irományt sem tartja megfelelőnek, hajlamos "boldog karácsonnyal" válaszolni az általa működtetett korrupciós gépezettel kapcsolatos kérdésre.

Vejkey Imre az azonnali kérdések órájában úgy döntött, hogy szintet lép az eddigi kormánypárti álkérdésekhez képest. Ezúttal a rászoruló gyermekek álcája mögé bújva adott alapot a komránynak elmúltnyolcévezésre és önfényezésre. A KDNP-s politikus előbb gyakorlatilag megválaszolta saját kérdését, majd feltette azt.

"2010 előtt hány gyermek volt Erzsébet-táborokban? Nulla."

Így kezdte a válaszát a válaszadásra kijelölt Rétvári Bence. Az Emmi miniszterhelyettese ezután tovább sorolta a kormány intézkedéseit. De annyira belelovallta magát, hogy kifutott a rendelkezésre álló időből, ezért úgy zárta válaszát, hogy:

"A többit majd a viszonválaszban folytatom."

A kérdező nem jött zavarba attól, hogy a miniszterehelyettes úgy tett, mintha már ismerné még el sem hangzott mondandóját: 

"Köszönöm kérdésemre adott méltó válaszát, úgy gondolom, hogy ez kiemelten fontos volt."

Vejkey nyelve a mély csapás ellenére nem ragadt be, ezért aztán tovább sorolta, hogy mennyire gonosz az ellenzék és mennyire jó a kormány. Az alábbi videón megtekinthető az egész kérdezz-felelek, amely azt mutatja meg leginkább, hogy a Fidesz-KDNP hogyan próbálja meg kiüresíteni az azonnali kérdések intézményét is.

Vejkey Imre azonnali kérdés, Rétvári Bence válasz

Vejkey Imre azonnali kérdés, Rétvári Bence válasz (2019. 06. 24.)