Egy jelentés szerint az oroszok nem mondtak igazat az Európán végigvonuló 2017-es radioaktív felhőről

Csernobil
A fotó csak illusztráció a Csernobil című amerikai-brit filmsorozatból.

Két éve az Alfahíren is beszámoltunk arról, hogy nagy mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe, feltételezhetően az Urál déli részének környékén.

Oroszország később megerősítette a francia nukleáris biztonsági intézet (IRSN) jelentését, amely elsőként figyelmeztetett arra, hogy az egészségre és a környezetre káros hatásokkal nem bíró radioaktív felhő vonul végig Európa fölött. A Roszatom orosz állami atomhatóság által megalakított intézményközi vizsgálóbizottság (az Orosz Tudományos Akadémia Nukleáris Biztonsági Intézet és az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség szakemberei alkották)  akkor azt közölte, hogy egy légkörbe visszatérő elégett műhold, nem pedig az Ozjorszk közelében működő Majak nukleáris létesítményben bekövetkezett állítólagos baleset okozhatta a ruténium 106-os radioaktív izotópnak a légkörben észlelt jelenlétét.

Ezt a műholdas verziót cáfolja most az USA tudományos akadémiájának folyóirata, a PNAS egy jelentésre hivatkozvaírja az Index.

A vizsgálódó tudóscsapat szerint az orosz hatóságok késlekedése miatt nem sikerült időben megszerezni azokat a bizonyítékokat, melyek segítségével pontosan meghatározható lett volna a baleset helye, és óvintézkedéseket hozhattak volna, nehogy az eset megismétlődjön.

A kutatás során 1300 pontról gyűjtöttek adatokat, és ezeket elemezve arra jutottak, hogy a szivárgás helye mégiscsak a Majak újrafeldolgozó létesítmény lehetett. A szabadba jutó ruténium pedig valószínűleg cérium-144 radioizotóp előállításához kellett, amit egy olaszországi neutrínó-kísérlethez szántak. Georg Steinhauser, egy német tudós aggasztónak nevezte, hogy bár senkinek nem esett baja, Oroszország mégsem vállalta a felelősséget a balesetért.

Frissítés

A Rosatom Central Europe s.r.o. Magyarországi Fióktelepe 2019. július 31-én, szerdán, az Alfahírhez eljuttatott közleményben reagált a fentiekre:

 

A Roszatom cáfolta, hogy az orosz atomiparnak köze lenne a 2017-es radioaktív felhőhöz

Kedden az Index cikke alapján az Alfahíren arról írtunk, hogy az USA tudományos akadémiájának folyóirata, a PNAS egy jelentésre hivatkozva arra jutott: az oroszok nem mondtak igazat az Európán végigvonuló 2017-es radioaktív felhőről. A Roszatom magyarországi fióktelepe közleményben reagált szerkesztőségünknek a hír kapcsán. 2017-ben nagy mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe, feltételezhetően az Urál déli részének környékén.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss