Visszatartja Németország a brazil esőerdők védelmére szánt eurómilliókat az egyre gyorsabb fakitermelés miatt

Visszatartja Németország a brazil esőerdők védelmére szánt eurómilliókat az egyre gyorsabb fakitermelés miatt

Befagyasztja a német kormány a brazil erdőket és a faji sokszínűséget védő projektek támogatását a fokozódó fakitermelés miatt. A Tagesspiegel című német lap szerint első lépésben mintegy 35 millió eurós (11,4 milliárd forintos) összegről van szó.

"A brazil kormány politikája miatt kétségessé válik, megvalósulhat-e az erdőirtási arányok következetes csökkenése" - idézi Svenja Schulze német környezetvédelmi minisztert a lap. A minisztérium szerint felül kell vizsgálni Németország további szerepét az Amazon Fundban, amellyel a Föld tüdejének számító esőerdő védelmét támogatják.

Az Amazon Fund keretében Norvégiától, Németországtól és más országok civil szervezeteitől több százmillió euró érkezik évente az Amazonas és környéke védelmére. A német kormány az alapba eddig 55 millió eurót fizetett be, Norvégia 8 milliárd koronát (260 milliárd forintot). 

A pénzzel az alap az esőerdők kitermelését akarja megállítani, az újraerdősítést finanszírozni és az őslakos népeket támogatni. Legutóbb az új brazil elnök, Jair Bolsonaro azon terve keltett felháborodást, hogy a pénzt a földművesek kártérítésére is használják.

     
Az alap 2008-as létrehozása óta a befizetéseknek köszönhetően a fakitermelés és erdőirtás mértékét jelző számok jelentősen visszaestek, az új brazil elnök, a mezőgazdasági lobbi által támogatott Jair Bolsonaro hivatalba lépése óta azonban a trend megfordult, az új elnök pedig a "Brazília belső ügyeibe való beavatkozást" is kritizálta. Az elnök nem jelöl ki újabb természetvédelmi területeket, további erdőirtásokra ad engedélyt, és erőteljesebb mértékben kívánja hasznosítani az Amazonas régióját.

(MTI)