"A római Szent Péter-bazilikánál sincs buliközpont" - Losonczy Pál elárulta, miért nem hiányzik, hogy bulinegyed legyen az V. kerületből

Losonczy Pál
Losonczy Pál

Losonczy Pállal, a Jobbik V. kerültei polgármesterjelöltjével beszélgettünk arról, miért épp a bulinegyed témájával kampányol a belvárosban, és milyen egyéb problémákkal foglalkozna még, ha sikerülne jó pozíciót szereznie az ellenzéki pártnak a helyi önkormányzatban.

Adja magát a kérdés: miért indul külön a Jobbik Budapest V. kerületében?

Két dolog miatt is:

"Egyrészt én nem szívesen álltam volna be baloldaliak mögé, ők pedig nem akartak mögém beállni, ezért inkább a külön indulást választottam."

Ilyen szempontból egyébként családilag is érintett vagyok. Nagyapámat 1952-ben agyonverték az ávósok, édesapám pedig '56-os szerepvállalása miatt megjárta Recsket, úgyhogy én nem szívesen működnék együtt az utódpártokkal.

A kerületi lakosok egyébként ennyire fenyegetőnek érzik bulinegyed terjeszkedését, hogy érdemes volt ezt fő kampánytémává tenni?

Igen. Még júniusban volt egy közmeghallgatás, ahová 3-400 ember is eljött az önkormányzathoz, és a legtöbben ezt kifogásolták.

"A turizmus mind látványosabb és zavaróbb árnyoldalát már egyre kevésbé viselik el az itt lakók."

Múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján említette, hogy rendeleti úton venné elejét az "elbulinegyedesedésnek", ez milyen konkrét intézkedéseket takar?

Nem adunk majd ki működési engedélyt olyan zenés-táncos vendéglátóhelyeknek, amelyek hajnalig tartanának nyitva. Illetve a teraszok nyitvatartását is bekorlátoznánk legfeljebb 22:30-ig.

"Ha a buliturizmus V. kerületi gócpontjait, a Szent István teret és az Erzsébet teret összehasonlítjuk külföldi példákkal, akkor azt látjuk, hogy mondjuk a római Szent Péter-bazilikánál sincs buliközpont."

Ez egy elegáns, nívós városrész, ide színvonalas éttermek, szórakozóhelyek, bárok kellenek, akár bárzongoristákkal, komolyzenével, vagy ha már van egy ilyen hungarikumunk, akkor cigányzenével.

Az V. kerületben azért vannak egyéb problémák is, amikkel foglalkozni kellene, például a kétes ingatlanügyekkel.

Természetesen, már eddig is foglalkoztam a gyanús ingatlaneladásokkal, de a kampányban sajnos a legkevésbé ez érdekli a lakosságot.

"Rá kellett jönnöm, hogy hiába leplezek le ilyen ügyleteket, az embereket az érdekli, hogy nyugodtan tudjanak pihenni, ne zaklassák őket a lakókörnyezetükben és az otthonuk valóban otthon legyen."

Ugyanakkor fontos például megjegyezni, hogy az elmúlt években a kerület milliárdokat költött díszburkolatokra, a BKK-val mégsem tudunk megállapodni arról, hogy a 20 tonnás, Euro 2-es motorral közlekedő 15-ös és 105-ös buszokat kisebb vagy elektromos buszokra cseréljék, amik nem törik össze a közlekedő felületet.

"Ha sikerül jó pozíciót szereznünk az önkormányzatban, akkor rögtön veszünk nyolc darab elektromos kisbuszt, amik kiválthatják a nehezebb járműveket."

A József nádor tér és a Vörösmarty tér felújítása kapcsán nagy port kavart az utóbbi időben a zöldfelületek csökkenése a kerületben. Erre a problémára van megoldása a Jobbiknak?

Az egyik képviselőjelöltünk, Molnár Enikő pont a Zöld Válasz környezetvédő egyesület vezetője, aki egy elég jó és alapos szakmai programot dolgozott ki arra, hogyan lehetne zöldebbé tenni az V. kerületet.

"A faültetésektől kezdve, a tetőkertek kialakításán át, a már meglévő kövezet átépítéséig elég széles skálán mozognak a megoldásaink."

A Vörösmarty tér burkolata

A két említett tér felújításával kapcsolatban azt is ki kell emelni, hogy tipikus választási felújításokról van szó:

"Nézni is rossz, ahogy az emberek esnek-kelnek, botladoznak például a Vörösmarty téren, mert gyatra minőségben rakták le a burkolatot, a térkövek többsége billeg, többujjnyi hézagok vannak közöttük, ennek köszönhetően pedig már el is kezdett összetöredezni az egész."

Azokhoz a vádakhoz mit szól, hogy a külön indulásával csak megosztja az ellenzéki szavazókat?

Én úgy látom, hogy az emberek az önkormányzati választáson nem pártokra, hanem emberekre és programokra szavaznak. Ráadásul a mi kerületünk szerencsére nem annyira átpolitizált, itt jobban teret kapnak az egyéni képviselői érdemek, amik alapján dönthetnek a választók.

Milyen eredményre számít október 13-án?

A lehető legjobb eredményre készülünk, szerintem egy képviselőnk mindenképp bekerül a testületbe.

Losonczy Pál: "Az V. kerület nem kér az autókon táncoló turistahordákból"

A VII. kerületi bulinegyedből átterjedő buliturizmusnak és a hozzá kapcsolódó negatív jelenségeknek szabna gátat a Jobbik a belvárosban - mondta el Losonczy Pál, az ellenzéki párt polgármesterjelöltje budapesti sajtótájékoztatóján, október 3-án.