Nem elég a semmire kapott milliós fizetés, közpénzből is tömik Borkai fiát

Borkai Ádám
Borkai Ádám

A Válasz Online nyomán az Alfahír is beszámolt arról, hogy a Fideszből papíron kilépett Borkai Zsolt, győri polgármester fia, a most 24 éves Borkai Ádám már legalább négy éve kap havi egymilliós fizetést egy nem működő cégtől, amelynek székhelye Borkai barátja, Rákosfalvy Zoltán tulajdonában van, de az átláthatóságot akadályozza, hogy az Immobilien Trade Center Kft.-hez hasonlóan egy luxemburgi offshore cég a tulajdonosa.

A 24.hu Hadházy Ákos független képviselő Facebook-bejegyzése alapján azt írja, hogy a honatya az említett ügyben már feljelentést tett, de olyan újabb információkra bukkant, amelyek alapján lehet, hogy feljelentés-kiegészítéssel fog élni. A politikus szerint ugyanis az ifjabb Borkai a semmire kapott havi egymilliós fizetésen felül máshonnan is kap pénzt.

Válasz Online: Borkai fia havi egymilliót kapott a semmiért

A 24 éves Borkai Ádám 2015 végétől havi egymillió forintnyi fizetést kap - írja a Válasz Online. Egy olyan céget irányít, amelynek 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban sem volt bevétele. A lap szerint ez arra utal, hogy a tulajdonos csak azért pénzelte a társaságot, hogy legyen miből fizetni Borkai Zsolt fiának.

Borkai Ádám ugyanis "nemzetközi kapcsolatok koordinátoraként" szerepel a Győri Audi ETO Kézilabda Club honlapján. Ennek a csapatnak Borkai Zsolt polgármesterként idén márciusban 13 millió forint önkormányzati támogatást javasolt, a szokásos évi apanázson felül.

Hadházy szerint az eredetileg focista Borkai Ádám (184 mérkőzésen lépett pályára előbb a Győri ETO majd a Gyirmót FC színeiben) a 2019/2020-as szezonra szóló, TAO-támogatás iránti kérelemben mint "technikai vezető" szerepel. A táblázat szerint két ember fizetését oldja meg felerészben a sportcsapatoknak felajánlott társasági adóból:

Bartha Csaba klubelnökét és Borkai Ádámét.

Azt ugyanakkor nem tudni, hogy mennyit keres az ETO-nál az ifjabb Borkai, csak azt, hogy

kettejük teljes, éves bérköltsége 21,9 millió forint, aminek a kérelem szerint a fele lenne a támogatás.

A 24.hu kiemeli, hogy két embernek ez átlagosan havi bruttó 900 ezernél többet jelentene, de persze nem biztos, hogy mindketten ugyanannyit kapnak kézhez. A kérelemből kiderül az is, hogy Borkai Ádámnak – aki nem kézilabdázó, hanem focista, akárcsak a klubelnök Bartha – nincs meg a szakmai jogosítványa, annak beszerzése "folyamatban van".

Hadházy bejegyzésében úgy fogalmazott:


"B.Ádám egymilliós havi fizetése a semmiért egy olyan cégtől, amelyik a jachton maszturbáló bácsihoz (Rákosfalvy) tartozik: korrupció. Ádám másik (kb 900 ezres) fizetése a kézilabdaklubtól: nepotizmus. A jelenséget sokan ismerik, a szót talán kevésbé. A Wikipédia definíciója: A nepotizmus a hatalmi pozíciók (és a vele járó előnyök: vagyon, befolyás stb.) olyan elosztása, mikor a döntéshozók a rokonaikat, barátaikat részesítik előnyben az alkalmasabb, felkészültebb jelentkezőkkel szemben. A szó a latin nepos szóból ered, melynek jelentése "unokaöcs" vagy "unokatestvér"."

A teljes poszt itt olvasható:

Facebook

Lehet, hogy kell még egy kiegészítést tennem a feljelentéshez. Téved ugyanis, aki azt hiszi, havi bruttó egymillió forint ( ez amúgy annyi, mint apuka polgármesteri fizetése) elegendő az ifjabb Borkainak. A 24.hu már korábban megírta, hogy Ádám „nemzetközi kapcsolatok koordinátoraként" szerepel a Győri Audi ETO Kézilabda Club honlapján.