Ilyen minőségben még biztosan nem látta Horthy Miklós 100 évvel ezelőtti budapesti bevonulását

Ilyen minőségben még biztosan nem látta Horthy Miklós 100 évvel ezelőtti budapesti bevonulását

A Horthy vezette Nemzeti Hadsereg száz esztendővel ezelőtti budapesti bevonulása a 20. század történelmi traumáinak morzsáin csámcsogó politikai erők számára remek alkalmat ad némi sárdobálásra, és a különböző történelmi mítoszok gondos ápolgatására. A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívuma közben meg azt teszi, amit ilyenkor tenni érdemes: mindenféle kinyilatkoztatás nélkül emlékezik és emlékeztet. 

Az intézmény 2018 augusztusában indította útjára 100 éves Filmhíradók című sorozatát, amely az Archívum munkatársa, Torma Galina kutatásai alapján hétről-hétre nyomon követte Magyarország 100 évvel ezelőtti sorsának alakulását. A most közzé tett felvételek e sorozatot zárják le.

A Nemzeti Hadsereg fővárosi bevonulásáról a MAFILM elődjének számító zuglói Corvin filmgyár készített felvételeket. A munkálatokat három közismert játékfilmes rendező vezette öt operatőrrel. Az anyagból egyetlen kópia maradt csak fenn, s az is igen rossz állapotban. Az évtizedek alatt a filmszalag sokat sérült és csonkult, a képsorok sokszor felcserélődtek, egyes snittek pedig meg is semmisültek a fokozott igénybevétel miatt. A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumának történészei a 100 éves jubileum alkalmából kitartó kutatással beazonosították az összes némafilmre vett képsort és rekonstruálták az eredeti sorrendet. A most közzétett változatot audiokommentárral is ellátták, amely segít eligazodni a száz évvel ezelőtti nagyszabású állami ünnepség protokollján és nevesíti a képen szereplő személyeket.

Az egy évszázaddal ezelőtti felvételek tehát most soha nem látott teljességben és minőségben tekinthetőek meg.