"A hatalmi gőg és a társadalmi párbeszéd hiánya határozza meg a kormány oktatáspolitikáját"

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás szerint a hatalmi gőg és a társadalmi párbeszéd hiánya határozza meg a kormány oktatáspolitikáját. A szakszervezet vezetője a "Szabad Oktatást!" elnevezésű rendezvény záró eseményén úgy fogalmazott, hogy a parlamenti henger átmegy mindenen, a szakma véleményére pedig egyáltalán nem kíváncsi a kormányzat. 

Szombat délután demonstrációt tartottak a pedagógusok, amelyen több ezren vettek részt. A tüntetést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szervezte, de több civil szervezet is csatlakozott a tiltakozás mellé. A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsanna elmondta, hogy téved, aki azt hiszi csak a bérek miatt vonultak utcára. Kiemelte, hogy elvették a jogot a szülőtől és az óvónőtől, hogy eldöntsék, iskolaérett-e a gyerek, ehelyett egy hivatal dönt, a diákok még mindig túlterheltek, nagy gond a pedagógushiány.

Pedagógusok: Ha nem lesz egy akció, amivel megszólítjuk az embereket, akkor az egész egy szart sem ért

Szombat délután a Parlament elé vonultak a pedagógus szakszervezetek, miután a megadott határidőig a kormánnyal zajlott tárgyalások egyáltalán nem vezettek eredményre. Mint ismert, a pedagógusok a Magyar Közoktatás Napjáig adtak időt arra, hogy teljesítse a követeléseiket a kormány. Azonban a kormány érdemi válasz helyett azzal vádolta meg a szakszervezeteket, hogy az ellenzék és a Soros-hálózat politikai céljait szolgálják.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szombaton petíciókat adott át a minisztériumok képviselőinek, amelyekben többek között 2020. január 1-jétől egyszeri 30 százalékos béremelést, a heti óraszám fokozatos 22 órára való csökkentését, a rugalmas iskolakezdés lehetőségének visszaállítását, illetve a szakképzési törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását és újratárgyalását követelik. Ha a pedagógusok követeléseit nem teljesíti a kormányzat,

akkor januárban a sztrájk következhet.

A PDSZ elnöke, Szűcs Tamás szombaton lényegretörően csak annyit mondott, hogy itt az ideje annak, hogy a pedagógusok erőt tudjanak felmutatni. 

"Lehet, hogy utoljára állok itt. Ha nem történik akció, hogy megszólítsuk az embereket, akkor az egész szart sem ért."

Szűcs Tamás a vasárnapi Kossuth téri rendezvényen is részt vett, ahol úgy fogalmazott, hogy  a kézi vezérlés, a központosítás, a hatalmi gőg és a társadalmi párbeszéd hiánya határozza meg az oktatáspolitikát. Véleménye szerint a "parlamenti henger átmegy mindenen", élőben szemléltetve, hogyan nem szabad oktatást és országot irányítani.

"Legutóbb a szakképzési törvény példázta mindezt, így ismét nem maradt más lehetőség a tiltakozáson kívül."

"Úgy néz ki, hogy a biztos kétharmad tudatában már nem fontos a kormány számára a szociális párbeszéd"

Kedden megszavazta a kormánypárti többség az új szakképzési törvényt, amelynek keretein belül a szakképző intézményeknek két típusa lesz: technikum és szakképző iskola. Ezen felül a szakképzésben dolgozók elveszítették közalkalmazotti jogviszonyukat. A héten elfogadott törvény értelmében már nem minősülnek közalkalmazottnak a szakképzésben dolgozó pedagógusok.

Kiemelte, hogy szükség esetén a szakszervezet új módszerekhez is folyamodhat, így akár

a polgári engedetlenségig is elmegy.

A PDSZ elnöke szerint a közösségi médián keresztül új aktivizmus épül,  úgy véli az erő és az összefogás felmutatására megvannak a technikák. 

A Szabad Oktatást! péntektől vasárnapig tartották érdekvédő szervezetek. A vasárnap esti záró eseményen néhány tucatnyian vettek részt.