Pedagógusok: Ha nem lesz egy akció, amivel megszólítjuk az embereket, akkor az egész egy szart sem ért

Szombat délután a Parlament elé vonultak a pedagógus szakszervezetek, miután a megadott határidőig a kormánnyal zajlott tárgyalások egyáltalán nem vezettek eredményre.

Mint ismert, a pedagógusok a Magyar Közoktatás Napjáig adtak időt arra, hogy teljesítse a követeléseiket a kormány. Azonban a kormány érdemi válasz helyett azzal vádolta meg a szakszervezeteket, hogy az ellenzék és a Soros-hálózat politikai céljait szolgálják. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szombati demonstráció előtti közleményében ismét kitett magáért:

"A pedagógusok nem a kormány ellen, hanem a még magasabb bérekért tüntetnek, ezért felháborítónak tartjuk, hogy a mai rendezvényre az ellenzék és a Soros-hálózat is rátelepedett, és megint csak saját politikai céljaikhoz akarják felhasználni a pedagógusokat." 

Majd aztán jött a szokásos "gyurcsányozás" is.

"Teszik ezt úgy, hogy amikor Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányoztak, akkor több ezer pedagógust tettek utcára, elvettek tőlük egy havi bért, és az elmúlt években sem szavazták meg a pedagógus-béremeléshez szükséges pénzügyi forrásokat."

A tiltakozás az elmúlt hónapokban kizsigerelt MTA épülete előtt kezdődött, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete elé vonultak, ahol egy petíciót adtak át. 

Szombaton az Országház elé vonulnak a pedagógusok

Múlt pénteken sajtótájékoztatót tartottak a pedagógusok, mivel a Magyar Közoktatás Napjáig adtak időt arra, hogy teljesítse a pedagógus szakszervezetek követeléseit a kormány. A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsanna elmondta, hogy a baj óriási, hiszen a gyermekek jövője a tét.

Ander Balázs: Túlterheltek a pedagógusok

Az EMMI épülete előtt a mai nap folyamán, a Jobbik országgyűlési képviselője, Ander Balázs is sajtótájékoztatót tartott, ahol a politikus elmondta, hogy pártja teljes mértékben egyetért a pedagógusok követeléseivel. 

"A magyar pedagógusok 30 ezer forinttal kevesebb pénzt visznek haza havonta, mint román kollégái." 

Ander emlékeztetett, hogy Rétvári Bence államtitkár szerint a magyar pedagógusok milyen keveset tanítanak. 

"Ezzel szemben idehaza a pedagógusok az Európai Unión belül tekintve rendkívül túlterheltek"

- tette hozzá a Jobbik politikusa.

A PSZ legfrissebb felmérése szerint egyébként egy pedagógus heti 56 órát dolgozik. 

Kossuth Tér

A Pedagógusok Szakszervezete által szervezett demonstráción követelték a szakképzési törvény bevezetésének elhalasztását egy évvel, pedagógus béremelést illetve a kötelező fix óraszámok fokozatos csökkentését.

Az első felszólaló a Nemzetközi Oktatási Szakszervezet képviseletében mondott beszédet, amelyben elhangzott, hogy azt várják a magyar kormánytól, 

tartsa tiszteletben a pedagógusok kéréseit, és biztosítsa a tanárok megfelelő bérezését, és munkakörülményét a jövő generációk érdekében.

.

Egy középiskolás aktivista, Szolga Bálint arról beszélt a színpadon, hogy ideje volna túllépnie a hazai oktatásnak a 18. századon. Véleménye szerint még mindig a poroszos oktatási rendszerben működik az oktatás. Hozzátette, hogy nemcsak a tanárok, hanem a diákok is túlterheltek. 

"Egy negyedikesnek nem 7 óra után még különórára kéne járnia, hanem játszania a barátaival, és élveznie az életét."

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsanna arról beszélt, hogy téved, aki azt hiszi csak a bérek miatt vonultak utcára. Kiemelte, hogy elvették a jogot a szülőtől és az óvónőtől, hogy eldöntsék, iskolaérett-e a gyerek, ehelyett egy hivatal dönt, a diákok még mindig túlterheltek, nagy gond a pedagógushiány.

Szabó Zsuzsanna arról is mesélt, tud olyan iskoláról, ahol egy tanár 8 tárgyat tanít. Ez is a hiányt mutatja, követelte, hogy a kormány ismerje el a problémát. Az oktatásban zajló változások követhetetlenek, a szakképzésben dolgozók átminősítése miatt veszély leselkedik a tanárokra.  

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás lényegretörően csak annyit mondott a színpadon, hogy itt az ideje annak, hogy a pedagógusok erőt tudjanak felmutatni. 

"Lehet, hogy utoljára állok itt. Ha nem történik akció, hogy megszólítsuk az embereket, akkor az egész szart sem ért."

- mutatott rá Szűcs Tamás. 

A PDSZ elnöke után ismét Szabó Zsuzsanna beszélt, aki hozzátette, hogy amíg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve az Innovációs Technológiai Minisztérium nem teljesítik a követeléseiket,

addig minden iskolában nyissanak ki egy fekete esernyőt tiltakozásul.

A demonstráció végén a tiltakozáson résztvevők is kinyitották az esernyőiket.  

.

Méltatlan a kormány válasza

A demonstráción Jakab Péter is részt vett, aki lapunknak úgy fogalmazott, szégyenteljes, hogy a kormány ahelyett, hogy megbecsülné a pedagógusokat, inkább Soros-bérencnek titulálja őket, ezzel pedig céltáblává vállnak. 

"Azt gondolom, hogy az a kormány, amely ilyen módon hátba támadja népe tanítóit, az méltatlan arra, hogy ezt az országot bármilyen szinten is képviselhesse."

A Fidesz a tüntetés után kiadott közleményében egyébként úgy nyilatkozott, hogy 

az ellenzéket és Sorosékat csak a hatalom érdekli, nem a pedagógusok.

A PSZ tájékoztatása szerint, ha nem történik változás és nem foglalkoznak a pedagógusok követeléseivel, akkor januárban sztrájkot fognak kezdeményezni.