A magyar külügy is reagált az iraki eseményekre

A magyar külügy is reagált az iraki eseményekre

Magyarország elítéli az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadást - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarország kiemelt fontosságot tulajdonít a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény betartásának, és felszólítja az iraki kormányt a területén található diplomáciai missziók biztonságának garantálására, valamint az eset mielőbbi kivizsgálására.

Háború lesz Amerika és Irán között?

Ahogy arról az alfahir.hu is beszámolt, az Egyesült Államok légicsapásokat hajtott végre Bagdadban. Likvidálták Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, aki az ország egyik legbefolyásosabb politikai-katonai szereplője volt, a Forradalmi Gárda Kudsz-egységének parancsnoka. Végeztek Abu Mahdi al-Muhandisszal is, aki a Népi Mozgósítási Erők nevű, Irán támogatását élvező ernyőszervezet egyik vezetője volt.

Donald Trump amerikai elnök keddi Twitter-üzenetében - néhány órával azután, hogy tüntetők megpróbáltak behatolni a nagykövetség épületébe - azt írta: "teljes mértékben Irán a felelős" az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadásért.

Az elnök közlése szerint Irán megölt egy amerikai szerződéses alkalmazottat és sokakat megsebesített. Erre határozottan válaszoltunk és mindig is így fogunk tenni - fogalmazott akkor Donald Trump.

Több ezren tüntettek Amerika ellen Bagdadban

Ezrek kísérték utolsó útjára szombaton Bagdadban azt az iráni tábornokot és az Irán támogatását élvező iraki katonai szövetség vezetőjét, akik előző nap vesztették életüket egy amerikai légicsapásban az iraki főváros közelében. Washington légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen - jelentette helyi idő szerint csütörtök este az amerikai média meg nem nevezett amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.