„A zaklatópárttá vált Fidesz újabb célpontot talált" a Természettudományi Múzeumban

„A zaklatópárttá vált Fidesz újabb célpontot talált" a Természettudományi Múzeumban

Határozottan tiltakozik a Jobbik a Magyar Természettudományi Múzeum elköltöztetése ellen, mert azt károsnak, veszélyesnek és tiszteletlennek tartják. Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese pénteken sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a múzeum Debrecenbe való átköltöztetésével –melyről egy tavaly decemberi kormányhatározatban döntöttek- a Fidesz-kormány újabb támadást indít a tudományos és kulturális élettel szemben.

Az országgyűlési képviselő, aki a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Bizottságának is tagja, emlékeztetett az MTA hivatalos állásfoglalására, mely szerint a múzeum mozgatásával több probléma is adódhat.

Egyrészt nemzetközi tapasztalatok alapján egy ilyen költözés nagyon komoly károsodásokat okoz a gyűjteményekben, másrészt valószínűleg vissza fog esni a látogatói létszám is, hiszen Debrecen nem annyira központi fekvésű mint Budapest, így sem iskolai, sem turistacsoportok nem tudják olyan könnyen látogatni a kiállításokat.

Harmadrészt –mutatott rá Brenner- a múzeumokhoz jellemzően kutatói csoportok is tartoznak, akiket nem lehet egyben tartani, ha egyik felük elköltözik Debrecenbe, másik felük pedig Budapesten dolgozik tovább.

Az ellenzéki párt oktatási- és kulturális kabinetének vezetője szerint ezzel a döntéssel alapvetően negatív irányba fordulna el a múzeum sorsa, ráadásul a magyar kormány az alapítónak, Széchenyi Ferencnek az utasításait is szabotálja. Az 1802-es alapító oklevelében ő ugyanis azt írta,

„ez az Országos Múzeum mindig ugyanazon a helyen maradjon, ahol az irányító országos kormányszerv székhelyét tartja”.

Brenner Koloman szerint az MTA kutatóhálózatainak leválasztása után a „fordított Széchényik” tovább rombolják hazánk kulturális értékeit, és itt nem arról van szó, hogy Debrecen ne érdemelne meg minél több kulturális támogatást, hanem arról, hogy ezt nem egy fővárosi intézmény átköltöztetésével kell elérni.

 „A zaklatópárttá vált Fidesz újabb célpontot talált a magyar konzervatív hagyományokat megszemélyesítő múzeumokban”

- jelentette ki.

„A Jobbik nemzeti néppártként felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul függessze fel a költöztetés végrehajtását, és vizsgálják felül ez irányú döntéseiket. Konzervatív erőként a tudomány és a kultúra pártján állunk” – közölte a szakpolitikus.