Az LMP huszonegyedik alkalommal nyújtotta be az ügynökakták megismerésére vonatkozó javaslatát

Az LMP huszonegyedik alkalommal nyújtotta be az ügynökakták megismerésére vonatkozó javaslatát

A kommunista áldozatok emléknapján benyújtotta az LMP 21. alkommal is az ügynökakták nyilvánosságáról szóló törvényjavaslatát. 

2011 óta folyamatosan próbálja elérni a párt, hogy a nyilvánosság is megismerhesse az ügynökaktákat, ám ezt a kormánypárti képviselők rendre leszavazzák. Az LMP korábban is azzal érvelt a nyilvánosság mellett, hogy a kommunista diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni. 

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt ciklusok országgyűlési többségei egytől egyig gyávák voltak ahhoz, hogy megteremtsék az aktanyilvánosságot, és felfedjék az állambiztonsági múlt részleteit. Hozzátette, a Fidesz 2010 előtt azt hirdette, hogy nyilvánosságra fogja hozni az aktákat, ám ezt azóta sem tették meg. 

A politikus kiemelte, hogy

büszkén és tisztelettel emlékeznek azokra is, akik nap mint nap küzdöttek a kommunista elnyomás ellen, bízva és reménykedve abban, hogy az egyszer véget ér. Küzdelmük nem volt hiábavaló és értelmetlen

- fogalmazott a politikus.

Jubileum: huszadik alkalommal állt ki a kommunista ügynökök mellett a Fidesz

Újabb mérföldkőhöz ért a NER, kedden huszadik alkalommal mondtak nemet a kormánypárti politikusok az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételére, valamint az állampárti vezetők és a diktatúra állambiztonsága hivatásos állományának egyes közhivatalok viseléséből való kizárására. Azaz, 57 igen, 117 nem és 1 tartózkodás mellett a parlament kormánypárti többsége ismét kiállt a kommunista ügynökök, illetve a rendszerváltás befejezésének elodázása mellett.

A Jobbik képviselője, Stummer János az Alfahír érdeklődésére leszögezte, a Jobbik 21. alkalommal is támogatni fogja az LMP javaslatát. Hangsúlyozta ő is: 

kommunista múltra nem lehet demokratikus jogállamot építeni. Az az ország amely nem tud elszámolni a maga múltjával egész egyszerűen nem tud stabil demokráciát építeni.

A jobbikos politikus szerint Magyarország 1990 és 2010 között elhalasztotta a felelősségre vonást, így nem is meglepő, hogy a jelenlegi kormányzat 2010 óta folyamatosan a jogállamiság leépítésén fáradozik. 

Kocsis-Cake Olivio lapunknak elmondta, a Párbeszéd támogatni fogja az ügynökakták nyilvánosságáról szóló javaslatot, az pedig felháborító, hogy a Fidesz frakciója minden alkalommal leszavazza az ilyen beadványokat. A képviselő szerint felháborító, ahogy a Fidesz beszél az antikommunizmusról, miközben a múlt feltárására sem képesek, mert nyilvánvalóan takargatni valójuk van.