Mégis Eszenyi marad a Vígszínház igazgatója?

Mégis Eszenyi marad a Vígszínház igazgatója?

A szakmai bizottság döntése nem kötelez semmire, az igazgató személyét a Fővárosi Közgyűlés szavazza meg.

Az Eszenyi Enikő társulatvezetési stílusát érő kritikák ellenére az igazgatói posztra kiírt pályázatot elbíráló szakmai bizottság a jelenlegi igazgató asszonyt javasolja a Vígszínház élére.

A hvg.hu értesülései szerint a Vígszínház igazgatói posztját betöltő személyre javaslatot tevő szakmai bizottság 6 igen és 3 nem szavazattal Eszenyi Enikő jelenlegi igazgatót javasolja a teátrum élére. Rudolf Péterre 4 igen és 3 nem szavazat érkezett, ketten tartózkodtak. A harmadik pályázó, a Bárka Színházat alapító Csányi János nem kapott szavazatot.

A kilenctagú bizottságban az emberi erőforrások minisztere által delegált tag mellett a Színházművészeti Bizottság négy tagja állandó. Rajtuk kívül a plénumba a fenntartó kettő, a színház alkalmazottai egy, a színháznál működő legnagyobb szakszervezet pedig ugyancsak egy tagot delegál.

A bíráló bizottságba a Fővárosi Önkormányzat mint fenntartó Hassay Zsófiát (Fidesz) és Tóth Józsefet (MSZP) küldte. A Színházművészeti Bizottság delegáltjai: Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Nemcsák Károly, a Jószef Attila Színház igazgatója, Kiss B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója és Kósa Péter Zsigmond, a Pesti Magyar Színház gazdasági igazgatója.

A szakmai bizottság döntése azonban nem kötelező érvényű, a színházigazgató személyéről a végső szót a fenntartó, azaz a Fővárosi Közgyűlés mondja ki.

A Vígszínház az utóbbi pár napban azzal került be a hírekbe, hogy több alkalmazott is az igazgató asszony miatt kialakult elviselhetetlen légkörre panaszkodott. A 24.hu-nak Fenyvesi Lili rendezőasszisztens azt mondta,

napi szinten tapasztalt vagy volt szemtanúja abúzusnak.

Hasonló megaláztatásoknak volt kitéve a diplomamunkáját a Vígben rendező Néder Panni, illetve további, nevük elhallgatását kérő munkatársak is.

A lap megkeresésére Eszenyi Enikő azt mondta, hogy a színház működését és az ő személyét az elmúlt időben sok igaztalan támadás érte, ami szerinte összefügg azzal, hogy az igazgatói posztra pályázókat március 10-én hallgatják meg.

Színházi emberként csak azt mondhatom, hogy egy felfokozott próbafolyamat közben sok minden elhangzik, de mivel profik vagyunk, a helyén kezeljük ezeket a szituációkat, tudjuk, hogy miként kell elválasztani a megszólalásokból a lényegeset a lényegtelentől

– mondta a lapnak Eszenyi. Hozzátette, igazgatóként rendkívüli kihívást és felelősséget jelent a különböző színészgenerációk organikus együttjátszásának megteremtése, és a fiatal színészek pályára állítása. Az ilyen vállalások sérülésekkel is járnak, de az emberi méltóság megsértése soha nem következhet be – mondta az igazgató.

Tegnap a szinhaz.online szakportálon jelent meg a Vígszínház elszerződött tagjainak és munkatársainak nyilatkozata, melyben kijelentették:

a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és az agresszív vezetői kommunikáció hozzájárult ahhoz, hogy felbontsák a szerződésüket a Vígszínházzal.

A nyilatkozatot többek közt Harkányi Endre, Hevér Gábor, Kerekes József, Kovács Patrícia, Stohl András, Dolmány Attila, Hujber Ferenc is aláírta.

A mai napon Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes közleményében jelezte, felkérte a színház felügyelő bizottságát,

folytasson le vizsgálatot a Vígszínház működésével, vezetésével összefüggő tapasztalatokról beszámoló, az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatok és sajtóhírek kapcsán.

Hozzátette, a vizsgálatot az igazgatói pályázattól függetlenül kell elbírálni.