Rendőr a magyar határon: „Az a lényeg, nem szabad megmondani, hogy Olaszban volt!”

Rendőr a magyar határon: „Az a lényeg, nem szabad megmondani, hogy Olaszban volt!”

Döbbenetes felvételt készített egy magyar kamionos péntek reggel arról, hogyan lépi át a magyar államhatárt Ausztria irányából. A kamionsofőr előző héten a súlyosan fertőzött Olaszországban is járt, így rá is vonatkoznak a karanténra való utasítások, a határon ellenőrzést folytató magyar rendőrök azonban közölték vele:

ha nem akar karanténba menni és ezzel pénzt veszíteni, akkor titkolja el, hogy Olaszországban járt.

Íme a videó:

 

Frissítés: a videót letörölték, de közben felkerült a Youtube-ra is:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/M3dw5evBTn4.jpg?itok=aqKquig4","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=M3dw5evBTn4&t=18s","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A felvételen hallható, ahogy a sofőr közli a rendőr kérdésére, hogy előző héten Olaszországban járt.

Erre a rendőr annyit felel, hogy

„Jobban jár, inkább menjen tovább, higgye el”

Majd elmagyarázza, hogy korlátozva van a bejárás Magyarországra, és aki két héten belül Olaszországban járt, arra kötelezően két hét otthoni karantén vár. Ennek ellenére azt mondja a videót készítő kamionosnak, hogy

„Maradjunk annyiban, hogy inkább menjen tovább, ha nincs tünete, nem köhög”

A rendőr azzal érvel, hogy sok embert karanténba kellett küldeniük az olaszországi útjuk miatt, de az nekik pénzkiesés, és ez így senkinek sem jó, tehát azt javasolja, hogy idézzük:

„Az a lényeg, nem szabad megmondani, hogy Olaszban volt!”

Itt hallható kivágva a lényeg:

A sofőr a felvételt szándékosan azért készítette, hogy beszámoljon a határellenőrzéssel kapcsolatos tapasztalatairól, de végül maga is megdöbbenéssel kommentálta, hogy a rendőrök nem csupán ellenőrzés nélkül átengedték, de az egyikük még tanácsot is adott neki, hogy hazudjon arról, honnan jött (ami egyébként büntetendő).

„Hát ezt most nem bírom ki indulatok nélkül, hát így működik? Így működik?”

- kérdezi a sofőr, hozzátéve, ő érti, hogy a rendőr csak jót akart neki, és valószínűleg a személyautósok nagyobb fertőzésveszélyt jelentenek a kamionosoknál, de ilyen akkor sincs.

„Ez most engem megdöbbentett (…) Nem is tudom, hogy fel merem-e ezt tölteni a Facebookra”

Szerencsére fel merte tölteni, így most már egyre tisztábban láthatjuk mi is, hogy még óriási gondok lesznek a vírus kezeléséből Magyarországon. Közben levelet küldtünk a rendőrségnek, várjuk reagálásukat a felvételen látottakra.

Frissítés: az ORFK az Alfahírrel közölte, a felvételen látható rendőri intézkedés szakszerűségével, jogszerűségével kapcsolatban parancsnoki kivizsgálás indul.