A kormány letiltotta egy Magyarországon készülő gyógyszeralapanyag exportját

Gyógyszergyártás
pixabay.com

A kormány megtiltotta egy a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdán az MTI-vel.

Kiemelték: a kormány a veszélyhelyzet idejére újabb rendkívüli intézkedést hozott a magyar emberek egészségügyi ellátásának védelméért.

A szerdán megjelent kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet idején tilos hydroxychloroquine-sulfate hatóanyagot, valamint ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert és gyógyszergyártás köztes termékét Magyarországról kereskedelmi forgalomban kivinni.

Ezt az alapanyagot - tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ - olyan gyógyszer előállítására használják, amelyet a koronavírus-betegek kezelése során is alkalmaznak már több országban.

"Miután Magyarország a világ egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, most első a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása"

- tették hozzá.

Arra a közlemény nem tért ki, hogy mely országok védekezését és milyen mértékben érintheti a döntés, ahogy arra sem, hogy az exporttilalom meddig érvényes, azaz a magyar szükséglet biztosításán felül mikortól juthatnak hozzá a vevők újra a hatóanyaghoz.