Orbán Viktor azzal számol, hogy megbetegedhet az egészségügyi dolgozók 20 százaléka

Orbán Viktor azzal számol, hogy megbetegedhet az egészségügyi dolgozók 20 százaléka

A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez működik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott nagypénteki interjúban.

Szokásos pénteki rádióinterjúját tartotta meg a miniszterelnök, ahol elmondta, hogy azért várt csütörtökig a kijárási korlátozásról szóló döntéssel, mert véleménye szerint nagyon eltérőek az állapotok a különböző településeken, ezeket nem lehet egy országos döntéssel szabályozni. Ezért határoztak a kijárási korlátozások fenntartásáról úgy, hogy közben lehetőséget adnak a polgármestereknek, hogy ha helyben indokolt, további szigorításokat tehessenek.

Orbán helyett a polgármesterek hozzák meg a szigorításokat

Orbán Viktor csütörtöki bejelentése értelmében maradnak az eddigi korlátozó intézkedések, komolyabb kijárási tilalmat tehát nem rendeltek el. A korlátozást ezentúl hetente fogják felülvizsgálni és meghosszabbítani. A miniszterelnök ugyanakkor a húsvéti ünnepek idejére, tehát hétfő éjfélig kinyitott egy kiskaput a polgármestereknek, akik így saját hatáskörben hozhatnak meg szigorításokat.

Hozzátette, az óvatosságát az is indokolta, hogy Budapesten az egyik idősotthonban már 150-re nőtt a fertőzöttek száma. 

A miniszterelnök leszögezte, hogy az általános országos kijárási korlátozás csütörtöktől határozatlan ideig tart, hetente vizsgálják felül, hogy kell-e szigorítani vagy lazítani a szabályokon.

Orbán Viktor szerint a jelenlegi helyzetben most a legerősebb fegyver az önuralom, ha az emberek megfelelő távolságot tudnak tartani egymástól, akkor a fegyver működik. 

"Látom, hogy más országok már kifele kandikálnak, mintha látnák a fényt az alagút végén, én még nem látom ezt Magyarországon."

Kiemelte, hogy folyamatosan vizsgálják, hogy azon országok, amelyek lazítanak a szabályokon, ott javul-e a helyzet, s ha igen, akkor itt is enyhíthetnek. 

Arra vonatkozóan, hogy hány hány intenzív ágy illetve működő lélegeztetőgép van, van-e elég orvos és ápoló, és ki pótolja őket, ha megfertőződnek, van némi bizonytalanság, ugyanakkor a nemzetközi példák alapján azzal számol, hogy

itthon is megfertőződhet az egészségügyi dolgozók 20 százaléka. 

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a tömeges fertőzéseket eddig senki nem tudta elkerülni, ezért véleménye szerint erre érdemes készülni. Előreláthatóan akkor 7500-8000 olyan intenzív kórházi ágy és lélegeztetőkészülék is kellhet, ahol az időseket el tudják látni, és életet tudnak menteni.

Orbán Viktor a gazdaságvédelmi akciótervvel kapcsolatban azt mondta, hogy az ellenzék azért támadja az intézkedéseit, mert gyengíteni akarják. A Pesti úti idősotthon esetével vagdalkozott, noha Karácsony Gergely főpolgármester többször is elmondta, hogy 

a védekezéshez szükséges információkat az esetek többségében nem, vagy késve kapja csak meg a kormányhivataloktól és az operatív törzstől.

A miniszterelnök az 5-10%-os gazdasági visszaeséssel kapcsolatos jóslatok ellenére abban reménykedik, hogy a gazdaság néhány hónap múlva visszatalál az ösvényre.