Orbán helyett a polgármesterek hozzák meg a szigorításokat

Orbán helyett a polgármesterek hozzák meg a szigorításokat

Orbán Viktor csütörtöki bejelentése értelmében maradnak az eddigi korlátozó intézkedések, komolyabb kijárási tilalmat tehát nem rendeltek el. A korlátozást ezentúl hetente fogják felülvizsgálni és meghosszabbítani.

A miniszterelnök ugyanakkor a húsvéti ünnepek idejére, tehát hétfő éjfélig kinyitott egy kiskaput a polgármestereknek, akik így saját hatáskörben hozhatnak meg szigorításokat.

A településvezetők közül többen már jelezték, hogy szigorítanak: Szegeden Botka László a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével minden üzletet bezáratott. A lakosságot arra kérte, csak létfontosságú ügyben hagyják el otthonaikat.

Karácsony Gergely főpolgármester közölte, hogy magához kérette a budapesti rendőrfőkapitányt, és annak fényében fog döntést hozni, hogy a hatóság hogyan ítéli meg a további korlátozásokat.

„Amennyiben a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozom”

- írta.

A kijárási korlátozások részeként a Hegyvidéki önkormányzat lezárja a Normafa parkolóit, azokat pedig meg fogják büntetni, akik ennek ellenére is oda parkolnak.

Parkolóhely lezárások az ország számos területén lesznek: Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám már a miniszterelnöki bejelentés előtt arról írt, hogy kedd reggelig számos parkolót lezárnak.