Jobbik: "Amíg a vírus tombol, Kásler Miklós is ugyanazt teszi"

Jobbik: "Amíg a vírus tombol, Kásler Miklós is ugyanazt teszi"

Ahogy arról beszámoltunk, Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter a járványügyi veszélyhelyzet alatt két kórházigazgatót is leváltott.

Így járt Cserháti Péter, az Országos Rehabilitációs Intézet főigazgatója, illetve Csernavölgyi István, a székesfehérvári Szent György Kórház főigazgatója.

Beszédes, hogy az egészségügyi dolgozók spontán demonstráción álltak ki a leváltott kórházigazgatók mellett. 

"Nagyon nehéz mit mondani" - elcsukló hangon nyilvánított köszönetet a leváltott főigazgató

A Munkások Újsága közölt videót a ma délutáni spontán tüntetésről, amin az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet munkatársai álltak ki a Kásler Miklós által leváltott Cserháti Péter főigazgató mellett. Cserháti szerint nagyon nehéz megszólalni, tegnap délután behívatták a minisztériumba, ahol átadták neki az azonnali felmondási levelet, de szakorvosként tovább dolgozhat az intézményben.

De nemcsak a korábbi munkatársak állnak értetlenül a döntések mögött, a döntések politikai kérdéseket is felvetnek. Például, hogy miért most, a világjárvány közepén történtek meg ezek az intézkedések.

Lukács László György szerint Kásler Miklós alkalmatlanságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy éppen a járvány kellős közepén gyengíti tovább az egyébként is romokban heverő egészségügyet, amelyre a felelőtlen és elodázó kormányzati intézkedések miatt hamarosan óriási teher nehezedik majd.

"Miért? Csak nem személyes leszámolások állnak a háttérben?!"

- teszi fel a kérdést a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa, aki úgy értelmezi a döntés hátterét, hogy Cserháti Péternek azért kellett távoznia, mert

"nem akarta vakon követni Kásler embertelen és szakmaiatlan utasítását: azt, hogy mutasson ajtót a betegek 60 százalékának, és tegye őket az utcára".

Az ellenzéki országgyűlési képviselő szerint az emberminiszternek éppen nem azzal kellene foglalkoznia, hogy - szakmai körökben egyébként elismert emberek elbocsátásával - még sebezhetőbbé tegye az egészségügyi ellátórendszert és a kórházakat, hanem az ellenkezőjével: védenie kellene a dolgozókat és ezáltal a betegeket. Ez az alap - tette hozzá. 

"Ha kell, szívesen segítünk, hogy mit tehetne még: például foglalkozhatna a tárcájához tartozó szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak védelmével. Így talán elkerülhetőek lennének a tömeges megbetegedések a bentlakásos szociális intézményekben, legyenek azok bárhol is az országban. Ehelyett Kásler - az emberéleteket követelő folyamatos kormányzati mulasztás mellett- az ünnepek alatt szinte kizárólag kirúgásokkal foglalkozik. Sokkal előrébb lennénk, ha Kásler a bizonyítékokon alapuló orvoslás elvét követné, és nem azt az álhírt terjesztette volna a koronavírussal kapcsolatban, hogy "szűrési céllal vizsgálatot végezni nincs értelme, értelmetlen" - fogalmazott Lukács László György.

A Jobbik szerint sokkal előrébb lennénk, ha Kásler Miklós biztosította volna az egészségügyi dolgozók számára a védőfelszereléseket, "és nem fertőznék egymást halomra a betegek és az őket ellátók". Sokkal előrébb lennénk akkor is, és jóval kevesebb lenne az áldozat, ha a maszkviselésről sem az hangzott volna el, hogy „maszkot egészséges ember ne hordjon” - hangsúlyozta a politikus. 

A Jobbik egyébként a járvány megjelenésekor szorgalmazta Kásler Miklós felmentését alkalmatlanságára hivatkozva. 

Székesfehérváron is tiltakoznak

Barlabás András, Fazakas Attila, dr. Márton Roland és Ráczné Földi Judit székesfehérvári önkormányzati képviselők az alábbi nyíltlevélben fordultak Kásler Miklós miniszterhez:

"Közösségünk húsvét szombatján értesült arról, miszerint Ön távozásra szólította fel a székesfehérvári Szent György Kórház főigazgatóját. Vészhelyzet esetén igen nyomós indokkal szoktak intézményvezetőket leváltani, hiszen ilyenkor mindennél fontosabb a biztonság, a folytonosság, a kiszámíthatóság, a bizalom.

Az Ön által a sajtóban közzé tett indokok nem győzték meg a fehérváriakat, ugyanakkor felháborítónak tartjuk, hogy információink szerint nem egyeztetett a szakma helyi képviselőivel, a város közösségét pedig még annyira sem méltatta, hogy a jelen helyzetben egy személyben döntéseket hozó polgármestert előzetesen megkeresse.

Kérjük Önt, hogy lépésének valódi okairól legalább utólag tájékoztassa Székesfehérvár és Fejér megye közösségét, a bizonytalanság és bizalmatlanság mielőbbi feloldása, valamint a koronavírus járvány miatt rövid időn belül nevezze ki a végleges főigazgatót.

Döntésén emberéletek is múlhatnak, várjuk a mielőbbi felelős és gyors reakcióját és tájékoztatását."