Újabb, ezúttal vidéki idősotthonban találtak koronavírusos beteget

Újabb, ezúttal vidéki idősotthonban találtak koronavírusos beteget

Miközben a Fidesz pártpolitikai kampányt indított Karácsony Gergely főpolgármester lejáratására a fővárosi, Pesti úti idősotthonban tapasztalt fertőzések miatt, valójában egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az ilyen otthonok országszerte veszélyforrást jelenthetnek, hiszen a lakók a rendszeres kórházi kezelések során könnyen találkozhatnak a vírussal, amit tünetmentesen bevihetnek intézményükbe.

Az ATV úgy értesült, most már a dabasi idősotthonban is azonosítottak egy koronavírusos beteget.

„A Zárdakert Idősek Otthonában egy fekvőbeteg ellátó gyógyintézetből visszaérkezett lakó esetében felmerült a koronavírus gyanúja. A kezdetekben tünetmenetes lakót az érvényben lévő protokollok alapján az intézmény munkatársai mindvégig védőruhában, elkülönítve szigorú izoláció mellett látták el, majd a pontos diagnózis és a szakszerű egészségügyi ellátás érdekében intézkedtek kórházba kerüléséről. Kórházba kerülést követően a koronavírus teszt pozitív eredményt mutatott”

– erősítette meg a hírt a csatornának Kocsis Edina, a Katolikus Szeretetszolgálat Zárdakert Idősek Otthona intézményvezetője.

Eközben országszerte elindult az idősotthonok ellenőrzése, a Pesti úti intézményben még tart a vizsgálat – erről az országos tiszti főorvos beszélt a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. A Pesti úti idősotthonban a fertőzöttek száma 212-re, az elhunytak száma 13-ra nőtt.

Müller Cecília elmondta: az idősek védelmében az ország 1035 gondozó intézményében elrendelt járványügyi ellenőrzés folyamatos lesz, a vizsgálatok első adatai a héten érkeznek meg. Először a nagyobb, többszáz fős intézményeket ellenőrzik, ahol nagyobb a fertőzés továbbadásának lehetősége.