Médiatanács: tisztességtelen az ATV időslehúzó műsora, az Ékszer TV

Médiatanács: tisztességtelen az ATV időslehúzó műsora, az Ékszer TV

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytathatott az ATV Ékszer TV című vásárlási műsora, amely a koronavírus-járványra hivatkozva népszerűsített étrend-kiegészítő és higiéniás termékeket - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy az ATV-n látható, kifejezetten idős embereket szenzációhajhász előadásstílusban célzó műsorban 60 ezer forintos indulóárról kínáltak kézfertőtlenítőt a vásárlóknak. Ez azonban messze nem a legérdekesebb húzásuk, a műsorról már 2018 szeptemberében írtunk egy leleplező cikket, amiben több átverést is bemutattunk.

Szinte ezzel egyidőben versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal a műsort készítő, milliárdos árbevételt generáló Emporia Style Kft.-vel szemben. Ez az eljárás a mai napig tart, eredmény nélkül, miközben a műsor napi szinten és zavartalanul látható az ATV-n.

A csatorna számára az Ékszer TV futtatása jövedelmező üzlet, mert a műsoridőt pénzért kínálják külső gyártóknak, ezt a tévé vezetése maga ismerte el. Ugyanakkor a Gazdasági Versenyhivatal nemrég közölte, hogy már nem csak a gyártóval, hanem az ATV Zrt.-vel szemben is versenyfelügyeleti eljárást indítottak az Ékszer TV miatt.

Ehhez csatlakozik most a Médiatanács, ami közölte: tizenegy bejelentés érkezett hozzájuk a műsor március 12. és április 1. között sugárzott epizódjai miatt. A bejelentők azt sérelmezték, hogy a naponta háromszor jelentkező műsorban a koronavírus-járványra hivatkozva népszerűsítettek étrend-kiegészítő és higiéniás termékeket, továbbá kifogásolták a kézfertőtlenítő gél magas árát.

A grémium megállapította, hogy ugyan a vizsgált adások nem ütköztek a médiaigazgatási szabályokba, de felmerült, hogy sérthették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt,

mivel termékeik népszerűsítése gyakran összemosódott a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzettel kapcsolatos tájékoztatással, továbbá nélkülözhetetlennek nevezték azokat.

Mint írták, a műsorvezetők az adásokban többször hangsúlyozták, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása akár életet is menthet. Az NMHH megjegyezte: mivel a hatóságnak nincs hatásköre ilyen jellegű bejelentések elbírálására, így vizsgálata eredményeit továbbította a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy eljárjon az ügyben.

A Médiatanács azt is kiemelte: bár az NMHH hatáskör hiánya miatt nem folytathat le hatósági eljárást, vizsgálja annak lehetőségét, hogy az ilyen és hasonló jellegű panaszok, problémák kezelésére a jövőben megoldást találjon.

Az Ékszer TV egyébként ugyanolyan ismeretlen, ellenőrizhetetlen márkájú kézfertőtlenítőt árult, mint azok a webshopok, amik óriási álkedvezményeket hirdetve kínálják termékeiket. Az egyikről nemrég cikket írtunk, ugyancsak leleplezve, hogy számos ponton átverik a vásárlókat, majd nem sokkal később egy hatósági bevizsgálás után kiderült az is, hogy az általuk árult kézfertőtlenítő valójában hatástalan.