Indoklás nélkül levették a Budapest-Belgrád-vasútvonal titkosítását a bizottság napirendjéről

Indoklás nélkül levették a Budapest-Belgrád-vasútvonal titkosítását a bizottság napirendjéről

Csütörtök délután az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága tárgyalta volna azt a törvényjavaslatot, amely 10 évre titkosítaná az 1700 milliárdos Budapest-Belgrád-vasútvonal részleteit, azonban az ülés elején a testület fideszes elnöke, Hende Csaba közölte, a kormány által benyújtott előterjesztést leveszik a napirendről.

A napirendi pont utolsó pillanatos törléséhez semmilyen indoklást nem fűztek, elvileg egy másik időpontban tárgyalja majd a bizottság a beruházásról. Ez viszont azt is jelenti, hogy az Országgyűlés csak egy későbbi időpontban tud a titkosításról szavazni - magyarázta Dudás Róbert, a testület jobbikos tagja.

Nem éri meg az árát a Budapest-Belgrád vasúti projekt, a titkosítás pedig gyanússá is teszi

A Budapest-Belgrád vasútvonal projekt leállítását követeli az ellenzék, az erre szánt milliárdokat pedig védekezésre és a munkahelyek megtartására fordítanák. Az országgyűlés azt követően folytatta le a Budapest-Belgrád vasútvonalról szóló vitát, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényjavaslata 10 évre titkosítaná a Budapest-Belgrád vasútvonal - nagyobb részben Mészáros Lőrinc cégcsoportja által kivitelezett, 590 milliárdos - felújításának szerződéseit.

Pedig a párt tagjai arra készültek, hogy az állami finanszírozású projekttel kapcsolatban számon kérhetik a kormányzatot. A politikus felidézte,

a kormány 1.345 milliárd forintot csoportosított át a koronavírus-elleni védekezésre, miközben a Budapest-Belgrád-vasútvonalra 1.700 milliárdot szánna.

"Jól látható, hogy többet fordítanak Mészáros Lőrinc gazdagodására, mint a koronavírus elleni védekezésre"

- értékelte.

Sokkal bölcsebb lenne a Budapest-Belgrád-vasútvonalra szánt 1000 milliárdot a járvány elleni védekezésre fordítani

Miután napvilágot látott a hír, hogy a koronavírus-járvány közepette a kormányzat 10 évre titkosítaná a Budapest-Belgrád-vasútvonal szerződéseit, Ander Balázs, a Jobbik alelnöke a közösségi oldalán közölte, a transzparenciát, átláthatóságot és a garanciákat nélkülöző projektre szánt 1000 milliárd forintot sokkal inkább a veszélyhelyzeti védekezésre kellene fordítani.

Dudás Róbert szerint a titkosítás mögött felmerül a gyanú, hogy a beruházás finanszírozási körülményei a Büntető törvénykönyv hatálya alá eshetnek.

A bizottság tagjai nem kaphattak választ arra sem, hogy miért kell titkosítani egy állam által finanszírozott beruházást, illetve hogy miért kell egy államilag finanszírozott beruházást elzárni a nyilvánosság elől.

A jobbikos politikus lehetséges magyarázatként még felhozta Orbán Viktor barátjának, Mészáros Lőrincnek a szerepét is, illetve azt hogy a felcsúti dollármilliárdos gyermekei is az alvállalkozók között találhatóak. 

Egyben megjegyezte, azzal nem számolhat a Fidesz, hogy 10 éven belül nem lesz kormányváltás, így  hiába is titkosítanak, előbb-utóbb minden kiderül