Csányi Tamás: „A kiszivárgott rendelettervezet az oktatási tárca diszkrét coming outja”

Csányi Tamás: „A kiszivárgott rendelettervezet az oktatási tárca diszkrét coming outja”

Csányi Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik köznevelési területért felelős szakpolitikusa szerint Kásler Miklós és az Emberi Erőforrások Minisztériuma olyan területekhez is hozzá kíván nyúlni, melyekhez a vírushelyzet alapján nem indokolt. Ilyen például a köznevelési törvény, melyet rendeleti úton kívánnak megváltoztatni, kihagyva a parlamenti és a szakmai nyilvánosságot is – közölte szerdai online sajtótájékoztatóján a szakpolitikus.

Nem tudja kezelni a tanárhiányt a kormányzat, ezért visszaránthatja az oktatást a XIX. századba

Egyre súlyosabb méreteket ölt a tanárhiány Magyarországon. Bár a digitális tanrendre való ideiglenes átállás egy rövid időre elfedi a probléma mértékét, azonban a következő 10 évben a jelenlegi tanárok egynegyede nyugdíjba mehet, miközben a pedagógusszakmát választók aránya évről-évre egy alacsonyabb.

A kiszivárgott rendelettervezetben Csányi szerint

el kívánják törölni az általános iskola alsó és felső tagozat szakaszolását,

amiről nem tudni, lefolytattak-e bárminemű szakmai vitát.

Másrészt – ismertette – el kívánják törölni azt a táblázatot, mely szabályozza, mely pedagógus állást milyen végzettséggel lehet betölteni. Csányi úgy véli, ennek oka a pedagógushiány csökkentése úgy, hogy

végzettség nélküli pedagógusok lépjenek be az oktatási tevékenységbe oktatói oldalon.

Megjegyzi, Orbán Viktor munkaerőpiaci hozzáállását tekintve akár közmunkások is erre a pályára léphetnek, ami az oktatás színvonalának csökkenését fogja eredményezni.

Csányi szerint

a rendelettervezet az oktatási tárca diszkrét coming outjának tekinthető,

hiszen ezzel elismerik, immár egy évtizede nem tudják megoldani az ágazat égető problémáit: folyamatos a pályaelhagyás, és a tanári szakokra jelentkezők száma is évről évre csökken, aminek az oka, hogy

a tanári pálya szakmai, társadalmi és anyagi megbecsülése is hiányt szenved, ezen sürgősen változtatni kell

– hangsúlyozta.

Felszólítják Kásler Miklós minisztert, hogy magyarázza meg a rendelettervezetet, és sürgősen rendezze a tanári pályával kapcsolatos elmaradásokat, kiemelten a fizetéseket a vetítési alap és a mindenkori minimálbér összekötésével. Csányi megismételte korábbi meggyőződését: az Emmi strukturálisan nem alkalmas minden ágazat problémáinak kezelésére, ezért kérik a kormányzatot:

  • Kásler Miklóst, aki bebizonyította alkalmatlanságát, távolítsák el a kormányból, továbbá
  • állítsanak fel önálló oktatási minisztériumot!