Korrupcióval vádolják, de ötödjére is kormányt alakíthatott Netanjahu

Korrupcióval vádolják, de ötödjére is kormányt alakíthatott Netanjahu

508 nap után felesküdött Izrael harmincötödik, Benjámin Netanjahu ötödik kormánya. Elég furcsa helyzet állt elő az országban: a tavaly áprilisi majd a szeptemberi választások után sem tudott kormányt alakítani egyik politikus sem. A március 2-i választás után Beni Ganz megszegte legfőbb választási ígéretét, és koalícióra lépett a korrupciós ügyekben vádlottá lett Netanjahuval, akinek május 24-én kezdődik meg bírósági pere Jeruzsálemben.

A megállapodás részeként először Netanjahu lesz Izrael miniszterelnöke, másfél évre rá váltja Ganz a kormányfői székben. Az új kormányt összesen 35 minisztérium alkotja, Izrael történetének ez a legnagyobb létszámú kabinetje. A politikusok miniszteri székekhez juttatása érdekében számos minisztériumot ketté vagy háromfelé osztottak, hogy minden miniszterjelöltnek jusson hivatali teendő. Így például az oktatási minisztérium hatásköréből kikerült a felsőoktatás ügye, önálló lett a vízügyek ellenőrzése, és a belbiztonsági minisztériumból kiszervezték a "közösségfejlesztés és támogatás" kérdéskörét.

Benjámin Netanjahu beszédében azt hangsúlyozta, hogy szerinte még ez a hatalmas kormány is olcsóbb, mint ha egy újabb, negyedik választást rendeznének, és szólt a nyárra ígért ciszjordániai annektálásról is, miközben Ganz nem említette ezt a lépést.

Ganz elsősorban azt taglalta, hogy nem volt más választása, mint belépni a Netanjahu vezette kormányba a koronavírusjárvány-válság közepette, hogy elkerülje az újabb, negyedik előrehozott választásokat.

A miniszterelnökök kormányukat bemutató beszédeit számos alkalommal

félbeszakították az ellenzéki képviselők Netanjahu korrupciós ügyeire emlékeztető közbeszólásaikkal.

Az új kormányt a kneszet képviselői 73-46 arányban megszavazták.