November 1-től megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusza

November 1-től megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusza

Megszavazta az Országgyűlés kormánypárti többsége a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának november 1-től történő megszüntetését. A kormánypártok szerint ezzel semmilyen hátrány nem éri az érintetteket, az ellenzéki képviselők viszont úgy látják, hogy nem lehet így bánni azokkal, akik a magyar kultúráért dolgoznak. A dönts következtében több előnytől elesnek a területen dolgozók, miközben minimális, 5%-os béremelést ígérnek nekik.

133 igen és 62 nem szavazat ellenében elfogadta az Országgyűlés azt a javaslatot, amelynek következtében a kulturális dolgozók elveszítik november 1-jével közalkalmazotti jogviszonyukat, azaz attól kezdve a munka törvénykönyve vonatkozik majd rájuk. Ez a többi közt azzal jár, hogy számos előnynek búcsút mondhatnak.

A módosítással megszűnnek a közalkalmazottakat védő felmentési korlátozások és a nagyobb végkielégítés lehetősége. Kevesebb pótszabadságot vehetnek igénybe és az állásfelajánlás kötelezettsége sem vonatkozik rájuk.

A döntés 20 ezer embert érint, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete korábban azért ellenezte a javaslatot, mert az leépíti az alacsony fizetést kompenzáló stabil munkajogi helyzetet.

Kulturális dolgozók: az utolsó vacsorát a kivégzés követi

Nem kérnek a Kormány húsvéti ajándékából a közgyűjteményi dolgozók. A könyvtárosokat, muzelógusokat és levéltárosokat képviselő szakszervezet tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszűntetése ellen A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete megdöbbenéssel és felháborodással fogadja a kormányzat legújabb törvénymódosítási tervét, mely a kulturális területen dolgozók jogállását megváltoztatná - olvasható a szakszervezet húsvét hétfőn kiadott közleményében.

A kormánypárt szerint az érintettek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint amit a hatályos jogszabályok számukra biztosítanak. A törvényjavaslat kizárólag a levéltárakra, a muzeális intézményekre, nyilvános pénztárakra, a közművelődési intézményekre és az előadóművészekre vonatkozik. Nagy Csaba ezután arról beszélt, hogy a foglalkoztatottak ezzel egy igazságosabb bérezéshez juthatnak.

Nem lehet így bánni velük

Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet szavazás előtt, hogy az időzítés a járvány miatt cinikus, mert a kormány tudhatta, hogy veszélyhelyzet idején az emberek mással vannak elfoglalva.

Ungár Péter, az LMP felszólalója szerint a versenyképesség és a változó piaci viszonyoknak való megfelelés, olyan kifejezések a javaslatban,  amelyekhez hasonlót az egészségügy tekintetében korábban Horváth Ágnes SZDSZ-es miniszter mondott. Ungár szerint

az, hogy a Fidesz az SZDSZ ifjúsági tagozata volt, ismételten meglátszik ebben a törvénytervezetben.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke szerint magasan kvalifikált értelmiségi tudós emberekkel nem lehet úgy bánni, ahogy a kormány teszi.

A közszolgálatban dolgozókat nem lenne szabad a piaci logika alá rendelni, mert ez vegytiszta neoliberális szemlélet, amivel nem tudunk egyetérteni.

A Jobbik felszólalója felidézte, hogy a szakképzésben ősszel ígérték meg a 30 százalékos béremelést, ehhez képest egy bérdiktátumról van szó és ez vár most az érintett 20 ezer emberre is.