Orbán: a magyar egészségügyi rendszer jobban teljesített, mint a nyugati

Orbán: a magyar egészségügyi rendszer jobban teljesített, mint a nyugati

Orbán Viktor Kossuth Rádiónak adott interjúját azzal kezdte, hogy Szlovéniában újabb korlátozó intézkedéseket kellett hozni, "ez egy fontos figyelmeztetés, észnél kell lennünk", de az első csatát megnyertük, több tízezer ember életét sikerült megmenteni.

Orbán szerint olyan mondatok is elhangozhatnak, amire nem gondolhattunk, hogy ki lehet mondani az életben, az egyik ilyen az, hogy a magyar egészségügy a járvány kezelésében jobban teljesített, mint a nyugat-európai országoké. Most szabadság van, "végre lehet élni", de ha jön a második hullám, nem fog habozni.

A veszélyhelyzet megszűnt, átvette helyét a járványügyi készültség, ez szerinte azt jelenti, ha "holnap nagyobb erővel törne be a járvány", akkor ő, Pintér Sándor, és Kásler Miklós is tudja, hogy mit kell tenni.

Kritikák

A magyar kormányt érő nyugati kritikákra úgy reagált, hogy nyugaton emberek halnak meg, nagy gazdaságokat kell megmenteni, miközben erőszakhullám söpör végig, "áldatlan állapotok vannak, bandaháborúk zajlanak". Most pedig "ide üzengetnek nekünk", nem tudja eldönteni, hogy sírjon vagy nevessen.

Az Európai Bíróság ítéletéről, mely szerint jogellenes a magyar civiltörvény, is szó esett. Orbán szerint a liberális imperializmus megpróbálja a nézeteit ráerőltetni Magyarországra, háttérhatalmi szervezkedések vannak, könnyen megtaláljuk az összefüggést a Soros-féle hálózattal. Az ítéletet könnyű lesz betartani, az átláthatóságot meg kell valósítani.

A kormányfő kifejtette, Magyarországon vannak olyan politikusok, akik csökkenteni szeretnék az ország függetlenségét, de ez nem újdonság, "a kutakat régóta mérgezik", viszont "Magyarországon rendes emberek vannak döntő többségében".

A nemzeti konzultációt a legfontosabb dolognak tartja, a négyévenkénti választások jelentőségéhez hasonlította, mert a kettő eredménye ugyanolyan hatással van a döntéshozatalra.

Az uniós gazdaságélénkítő csomagot egyszerre veszélynek és lehetőségnek nevezte, a kérdés, hogyan költik el a pénzt. Három konkrét területet nevesített is: zöldenergiára, a vízgazdálkodási rendszer fejlesztésére és egyetemek feltőkésítésére.

A Lánchíd felújítása kapcsán nem rossz szándékot, szerencsétlenkedést lát Karácsony Gergelyéknél. Azt szánalmasnak tartja, hogy Budapest pénzhiányra hivatkozik, mikor "tele vannak pénzzel, csak értelmesen kellene felhasználni".