Nálunk nem vizsgálják a húsipari vendégmunkásokat, mert a hús nem terjeszti a koronavírust

hús

Egészen meghökkentő levelezés zajlott a jobbikos Lukács László György és Nagy István agrárminiszter között a hazai húsfeldolgozó-üzemekben dolgozó külföldi vendégmunkásokkal kapcsolatban. 

Az ügy apropója, hogy Németországban, a rheda-wiedenbrückbeni sertésfeldolgozóban dolgozó román vendégmunkások körében kitört tömeges koronavírus-fertőzés jelenleg a legsúlyosabb járványkitörés egész Európában. 

Az erdélyi magyar politikus szerint a koronavírus rámutatott a vendégmunkások kilátástalan helyzetére

Az RMDSZ EP - képviselője, Vincze Loránt, egy online konferencián rávilágított a Nyugaton dolgozó vendégmunkások aggályos helyzetére. A nemzetiségi kisebbségek ernyőszervezetét (FUEN) is vezető erdélyi magyar politikus hangsúlyozta: a rendszerváltáskor mintegy 3,5 millió munkahely szűnt meg Romániában és hozzávetőleg ennyi román állampolgár dolgozik külföldön.

S mivel hazánkban is több olyan nagy húsfeldolgozó-üzem működik, ahol külföldi vendégmunkásokkal folyik a feldolgozás és termelés, így Lukács László György szerint felmerül, hogy Magyarország is ki lehet téve egy-egy ilyen tömeges megbetegedésnek.

A Jobbik alelnöke ezért Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult az alábbi kérdésekkel:

  • Végeznek-e rendszeres ellenőrzést a hazai húsfeldolgozó üzemekben, ahol számottevő külföldi munkavállaló dolgozik?
  • Ha igen, milyen sűrűn és milyen módon ellenőrzik az üzemeket?
  • Ellenőrzi-e az Operatív Törzs – vagy annak megbízottja – bármilyen módon a külföldi dolgozókat foglalkoztató húsfeldolgozókat?
  • Történt-e a németországihoz hasonló fertőzés hazánkban bármelyik húsfeldolgozó üzemben?
  • Köteles-e jelenteni a külföldi dolgozók számát a húsfeldolgozó üzem az Operatív Törzsnek, vagy más hatóságnak?
  • Mit kíván tenni a Kormány, hogy megakadályozzon egy, a rheda-wiedenbrückbenihez hasonló tömeges megbetegedést?

Ám nem Pintér Sándor, hanem a már említett Nagy István válaszolt "illetékességből", és mint látjuk, nem is fenti kérdésekre. 

Nagy István egyrészt azzal nyugtat minket, hogy "okkal feltételezhető", hogy

a meglévő higiéniai intézkedések a COVID-19 tekintetében is ugyanolyan hatékonyak,

mint az egyéb mikrobiológiai kockázatok esetében.

Majd arra tér ki, hogy a COVID-19 elsősorban közvetlen emberi érintkezés útján, főként a fertőzöttek nyálcseppjeivel terjed,

"ezért, amit azt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is megállapította, nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek népegészségügyi kockázatot jelentenének a COVID-19-betegséggel összefüggésben". 

Bár, ugye ezt nem vetette fel senki.

De még nincs vége, hiszen kiderül,

"a húsfeldolgozó üzemekben észlelhető egészségkárosító kockázatok felderítése, ideértve a külföldi állampolgárok esetleges megbetegedéseinek vizsgálatát is, az alapvető munkajogi szabályok érvényesülésnek ellenőrzésén túlmutat, az a munkaügyi ellenőrzési hatáskörön kívül esik".

Ugyanakkor a miniszter tájékoztatása szerint az idei évben nem érkezett olyan jelzés a már előbb hivatkozott munkaügyi hatóságok részéről, hogy a húsfeldolgozás területén számottevő külföldit foglalkoztatnának. Nagy István közölte azt is, hogy nem érkezett tájékoztatás arról, hogy a munkaköri alkalmassági vizsgálatok során tapasztaltak volna koronavírusos megbetegedéseket. 

"Nagy István vagy nem tudta értelmezni a kérdéseimet, amit nem feltételezek, vagy valami gond lehet a húsfeldolgozóknál, amit nem mernek leírni"

- fogalmazott lapunk érdeklődésére Lukács László György. A jobbikos politikus szerint a nyugat-európai példákból kiindulva a kormánynak ébernek kell lenni; szűk közösségekben nagyon könnyen újabb gócpontok alakulhatnak ki. A képviselő hangsúlyozza, nagyon sok olyan üzem van, ezért inkább fokozottan vizsgálni kellene, nem pedig értetlenkedni a kérdéseken.