Török Gábor: "Az Index sorsáról végső soron a Fideszben döntenek"

Török Gábor: "Az Index sorsáról végső soron a Fideszben döntenek"

Az Index sorsáról végső soron a Fideszben (értsd: a miniszterelnök körüli hatalomgyárban) döntenek, hiszen ma már ott találhatók a tulajdonosok. A "tulajdonos diktál" elvet más ügyekben (lásd: amikor a hatalomgyár korábbi társigazgatója szakított a miniszterelnökkel és kirúgott „minden orbánistát” a sajtójából) ezt mindenki természetesnek fogadta el, érdemes lenne most is tisztában lenni ezzel

- írja Török Gábor Facebookon.

Máris vége? Felmondott az Index vezetősége és több mint 70 újságíró

Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek - írta péntek kora délutáni közleményében az Index. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint hetven munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását.

A politológus pontokba szedve elemzi az Index körül kialakult helyzetet:

  • "A hatalomgyár számára a média kizárólag politikai kérdés, nem hisznek abban, hogy létezhet a politikától független (értsd: nem a politikai logikát alkalmazó) újságírás."
  • "A hatalomgyár nem gyakorol gesztusokat, de fél a politikai veszteségektől: könnyekkel nem érdemes próbálkozni nála, de ha erős ellenállástól tart vagy már azt tapasztal (elsősorban olyat, amire érzékenyek a szavazók), akkor óvatos lesz – ezért is volt az eddig ebben az ügyben, és ezért látunk még mindig újabb és újabb „nemfideszes” döntéshozókat az Indexnél."
  • "Akik nem pártmédiát szeretnének vagy éppen ellenzéki médiára vágynak, azok sem tulajdonosként, sem fogyasztóként nincsenek eltiltva attól (és eddig sem voltak), hogy ezért tegyenek is. Az ország sorsáért őszintén aggódó, felelősséget érző, hazafias milliárdosok – ha vannak ilyenek - nyugodtan finanszírozhatnának nem pártsajtóként működő szerkesztőségeket, a tényekre kíváncsi olvasók – ha vannak ilyenek - pedig olvashatnak, nézhetnek, hallgathatnak és ezáltal támogathatnak olyan orgánumokat, amilyeneket értéknek tartanak."
  • "A sajtószabadság fontos dolog, de ha valójában annyira nem is fontos elég sok ember számára (hogy politikai erőt képezzenek mellette), akkor nyilván csak addig marad életben, amíg valaki nem lesz elég erős, hatalmas és cinikus ahhoz, hogy a maga érdekei szerint értelmezze."

A teljes poszt:

1. Az Index sorsáról végső soron a Fideszben (értsd: a miniszterelnök körüli hatalomgyárban) döntenek, hiszen ma már ott...

Közzétette: törökgáborelemez – 2020. július 24., péntek

Együtt tüntetnek az ellenzéki pártok az Index fideszes bedarálása ellen péntek este

Csak egy gyáva ember fél az igazságtól, tüntessünk együtt a sajtószabadságért! - fogalmazott a Jobbik pénteki közleményében, melyben arra szólítja fel követőit, hogy vegyenek részt a péntek este 18 órakor kezdődő tüntetésen az Index szerkesztőségénél, miután az ország legnagyobb hírportálját komoly támadás érte a kormánypártokhoz köthető, a cég vezetésébe korábban bekerülő érdekcsoportok felől.