A menedzsment válaszára várnak a postás szakszervezetek

A menedzsment válaszára várnak a postás szakszervezetek

Miután múlt pénteken is eredménytelen volt a bértárgyalás a Magyar Posta Zrt. vezetése és az érdekképviseletek között, a szakszervezetek bejelentették a sztrájkbizottság megalakulását.

Az első vélemények alapján a tagság támogatja a sztrájkbizottság megalakítását

- mondta el az Alfahír érdeklődésére Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke. Szerinte nem volt elmozdulás a tárgyalásokon. A Posta vezetése továbbra is ragaszkodik az egyszeri juttatás megadásához, de azt is differenciáltan tenné.

„Az egyszeri juttatás olyan, mint egy lélegeztetőgép" - a postai dolgozók megérdemlik a segítséget

Béremelés érdekében demonstrált több száz postai dolgozó hétvégén a Batthyány téren a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének felhívására. Z. Kárpát Dániel az Alfahír érdeklődésére a postások követelésével kapcsolatban elmondta, az egyszeri juttatás olyan, mint egy lélegeztetőgép.

Eddig elbeszéltünk egymás mellett. A menedzsment nem akarja elfogadni, hogy a minimálbéren alkalmazott postások jövedelemét versenyképessé kell tenni. Itt olyan szakemberekről van szó, akik ha az alacsony bérezés miatt úgy döntenek, hogy elhagyják a postát, akkor magukkal viszik a szaktudásukat is, amit nem, vagy csak nehezen lehet pótolni

- tette hozzá Tóth Zsuzsanna.

Jelen állás szerint a postás szakszervezetek 15, vagy legkevesebb 10 százalékos béremelést szeretnének elérni, míg a munkáltató ragaszkodik ahhoz, hogy béremelés helyett egyszeri, 50 ezer forintos bérkiegészítést adna augusztusban azoknak a munkavállalóknak, akik legalább 5 éve dolgoznak a vállalatnál. Az 5-10 éves munkaviszony 100 ezer forintot érne, a 10-15 éves sávban bruttó 120 ezret kapnának, aki pedig 15 évnél többet húzott le a vállalatnál, az bruttó 140 ezer forintra számíthatna. A szakszervezetek most a vezetés álláspontjára várnak, ami reményeik szerint ezen a héten várható. 

A postásokat gyakorlatilag minimálbéren dolgoztatják. Tehát hiába emelkedik például az élelmiszer 12 százalékkal, ha mi csak 8 százalékos emelést kapunk. Ebből már nagyon elegünk van...

- mondta Balogh Tamás kézbesítő az Alfahírnek, amikor július 18-án a szakszervezetek felhívására a postások demonstráción követelték a béremelést.

Brüsszel miatt nem kapnak a magyar postások béremelést, mondta el megint a vezérigazgató

Nem emelhet bért a Magyar Posta, a vállalat "Brüsszel jóindulatára vár", mivel meg van kötve a keze - szemlézi az MTI Schamschula György vezérigazgató Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatát. Ebből például kiderül, hogy a Magyar Posta Zrt. és az érdekképviseletek között egyetértés látszik abban, hogy a béreket emelni kellene.

Schamschula György, a Magyar Posta kiemelt bérezésű vezérigazgatója már akkor jelezte, hogy nem hajlandó magasabb bért fizetni a postásoknak. A szakszervezetek szerint, ha a tárgyalásokon nem sikerül elmozdulni a holtpontról akkor az a posta vezetése miatt lesz, ezért a sztrájkbizottság felállításán túl további nyomásgyakorlásra készülnek.