Megjött Kína válasza az amerikai szankciókra

Megjött Kína válasza az amerikai szankciókra

Peking szankciókkal sújt amerikai politikusokat, köztük Ted Cruz és Marco Rubio republikánus szenátort - jelentette be a kínai külügyminisztérium hétfőn.

A bejelentést azzal indokolták, hogy Washington pénteken több hongkongi és kínai tisztségviselőt, köztük Carrie Lam hongkongi kormányzót sújtott szankciókkal, akiket a hongkongi autonómia aláásásával, illetve a lakosság szabadságjogainak korlátozásával vádol.

Rubióra és Cruzra Kína már a múlt hónapban is szankciókat vetett ki, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok ezt megelőzően szankciókat rendelt el olyan kínai tisztségviselők ellen, akiket a nyugat-kínai, muszlim ujgur kisebbség elnyomásával vádol.

Washington múlthét pénteken vetett ki több szankciót Hongkong vezetőjére és 11 hongkongi, illetve kínai tisztségviselőre, miután Pekingben elfogadták az új nemzetbiztonsági törvényt, ami ugyanis megteremtette minden, Peking által "barátságtalannak" tartott egyén és sajtótermék cenzúrázásának lehetőségét.

Hongkong vezetése felháborodással reagált az amerikai szankciókra, Edward Jau hongkongi kereskedelmi miniszter "vadnak, aránytalannak és észszerűtlennek" minősítette az amerikai büntetőintézkedéseket. A tárcavezető figyelmeztetett, hogy az intézkedésnek negatív következményei lehetnek a távol-keleti pénzügyi központban tevékenykedő amerikai vállalatok számára.

Kína a pekingi szankciókkal most hivatalosan is reagált a washingtoni lépésekre.

(mti.hu)