Orbán is ott lesz a fehérorosz válság miatti tanácskozáson

Orbán is ott lesz a fehérorosz válság miatti tanácskozáson

Az EU-s tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz helyzet kapcsán - jelentette ki Charles Michel, a 27 EU-ország állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

A videókonferencia formájában létrejövő megbeszélésen a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is tiszteletét teszi.

Michel kiemelte a fehéroroszoknak joguk van ahhoz, hogy jövőjükről döntsenek és szabadon válasszák meg vezetőjüket, a tüntetők elleni erőszak pedig megengedhetetlen.

Tanácskoznak továbbá arról is, milyen konkrét támogatásokat nyújthatnak a hatósági brutalitás áldozatainak. Litvánia például civil szervezeteken keresztül folyósított 50 millió euró összegű uniós segélyalapot javasol, míg Lengyelország 13 millió eurós, fehérorosz tudósokat és a média pluralizmusát támogató programot jelentett be. A balti államok, Dánia, Csehország és Lengyelország az EU-t kérte fel közvetítő szerepre, az országot immáron 26 éve irányító Aljakszandr Lukesanka elnök és az ellenzék között.

Fehéroroszországban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.

Lukasenka hétfőn kijelentette, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, új elnökválasztást – mint közölte – csak az új alaptörvény elfogadását követően fognak tartani.

Korábban az elnök Putyinnal is egyeztetett telefonon, oknyomozók pedig nemrégiben arról számoltak be, orosz csapatmozgások figyelhetők meg a belarusz határ mentén.

(hvg.hu)