Heti 60 millióért bérelhetünk olyan jachtot, amin Szijjártó nyaralt

Heti 60 millióért bérelhetünk olyan jachtot, amin Szijjártó nyaralt

A napokban derült ki, hogy Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter egy hatmilliárd forint értékű, Szíjj László tulajdonában álló adriai luxusjachton nyaralt, miközben elvileg az irodában egyeztetett a belarusz helyzetről.

Megvan a hallgatás oka? Szijjártót adriai luxusjachton fotózták le, miközben elvileg az irodában egyeztetett a belarusz helyzetről

Mint ismert, a minden jel szerint elcsalt minszki választások nyomán több tízezres tüntetések zajlanak hosszú napok óta Fehéroroszországban, a kormányváltó hangulattól rettegő Aljakszandr Lukasenka pedig igyekszik menteni hatalmát, aminek érdekében nem átall erőszakot alkalmazni a hozzá még lojális rendvédelmi erők, valamint a rendőrség különleges alakulatainak (OMON) segítségével.

A G7 utánajárt mégis mennyibe fájna egy hasonló kiruccanás a halandó ember számára, a nyilvánosan elérhető adatokból kiderül, hogy egy hasonló jacht bérlése egyetlen napra kb. 10 millió forintba kerülne. A negyedik leggazdagabb magyar Lady MRD-re keresztelt hajóját az olasz Benetti szuperjachtgyártó készítette. Ha körülnézünk a jachtbérlési oldalakon, akkor több hasonló típust (Crystal 140-es) is találhatunk.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/4dDPT8y29jI.jpg?itok=-FWzrb_B","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=4dDPT8y29jI&feature=emb_title","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A YachtCharterFleet-en két Benetti Crystal 140-est lehet bérelni, az egyiket heti 180 ezer eurótól (63 millió forinttól), a másikat 188 ezer eurótól (66 millió forinttól) hirdetik. Egy másik oldalon pedig napi 11 millió forintért lehet bérelni ilyen hajót. Ezek a 10 férőhelyes* Lady MRD-hez hasonlóan 42 méter hosszú, háromszintes hajók, 7-9 fős legénység üzemelteti őket, további képeket itt lehet nézegetni az alaptípusról.

A Külügyminisztérium azt nem árulta el, hogy milyen alapon használta Szijjártó és családja a hajót, ahogy arra sem derült fény, hogy fizetett-e a luxuskiruccanásért, de a hajó besorolása alapján csak ingyen használhatta. A luxusjacht ugyanis abba a kategóriába esik, amelyet a máltai szabályozás alapján nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják.

A külügy már reagált is Szijjártó jachtos képére: nincs min hőbörögni, csak nyaral a miniszter

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Facebook-posztban kelt Szijjártó Péter védelmére, aki irodai környezetben, öltönyös, mobiltelefonálós képeket tett közzé, mondván magasrangú külföldi politikusokkal, illetve külügyminiszterekkel egyeztet a minszki helyzetről. Aztán megjelent egy fotó, amely szerint az egyik ilyen kemény dolgos nap közben, vagyis augusztus 16-án, vasárnap Szíjj László luxusjachtján, a 7 milliárd forint értékű Lady MRD-en pihent éppen családja körében Horvátországban.

De tételezzük fel, hogy valamilyen úton mégis bérelhető a hajó, Szijjártó vagyonnyilatkozata alapján valószínűtlen, hogy piaci árat fizetett volna a hajó használatáért. Havi bruttó 1,97 millió forintos* fizetése alapján nagyjából négy évig kellene bármi kiadás nélkül azért dolgoznia, hogy piaci körülmények között egy hétig béreljen egy ilyen luxusjachtot. Vagyis Szijjártó vagy a spórolás koronázatlan császára, vagy ami valószínűbb, hogy ingyen és bérmentve használta a jachtot.