Vallomása szerint halállal fenyegették az egyik belarusz ellenzéki vezetőt

Vallomása szerint halállal fenyegették az egyik belarusz ellenzéki vezetőt

Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezető fejére kámzsát húztak a biztonsági szolgálat emberei, és azzal fenyegették, hogy megölik - ismertette csütörtökön az ellenzéki Koordinációs Tanács ügyvédje Kalesznyikava vallomását.

Ljudmila Kazak ügyvéd emberrablás és halálos fenyegetés miatt feljelentést tett csütörtökön a bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó főigazgatóság és a belbiztonsági szolgálat (KGB) emberei ellen. Ehhez csatolta Kalesznyikava vallomását, amely szerint azzal is fenyegették, hogy akarata ellenére is kitoloncolják az országból, vagy 25 évre börtönbe zárják.

Kalesznyikavát és két ellenzéki társát keddre virradóra próbálták meg kizsuppolni Ukrajnába, de ő összetépte az útlevelét, és ezért őrizetbe vették. A fehérorosz nyomozó bizottság szerdán megerősítette, hogy Kalesznyikava Makszim Znak ellenzéki társával együtt őrizetben van. Azzal gyanúsítják őket, hogy destabilizálják az országot, és megsértik a nemzetbiztonságot. Mindketten tagjai az ellenzéki Koordinációs Tanácsnak, és fontos szerepet játszottak az ellenzék által elcsaltnak tartott augusztus 9-i választás óta Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelő tiltakozó megmozdulásokban.

(MTI)

Fehérorosz válság - Lukasenka nem adja át a hatalmat

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette csütörtökön, hogy nem adja át a hatalmat, és azt sem nem engedi, hogy az ismét "sárban tapodjon". Ne legyenek ki nem mondott dolgok. Gyakran a szememre vetik, hogy +ő nem adja át a hatalmat+. Helyesen vetik ezt a szememre.