Több száz nő vonult utcára Minszkben, legalább 30 tüntetőt őrizetbe vettek

Több száz nő vonult utcára Minszkben, legalább 30 tüntetőt őrizetbe vettek

Több száz nő vonult utcára Minszkben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelve szombaton, a biztonsági erők legalább 30 tüntetőt őrizetbe vettek - számolt be a tut.by független fehérorosz hírportál.

Szemtanúk szerint az őrizetbe vettek száma már az első órában elérte a negyvenet, és legalább ötezren jelentek meg a megmozduláson, köztük sok nő.

Az egyenruhások több esetben erőszakosan léptek fel. A biztonsági erők eddig kesztyűs kézzel bántak a női tiltakozókkal, és főként férfiakat vettek őrizetbe. Éppen ezért jelent meg sok nő a tüntetéseken.

Tömegtüntetést szervez a belarusz ellenzék

Tömegtüntetést szervez az ellenzék vasárnap Minszkben - jelentette a Nexta független hírportál, Aljakszandr Lukasenka elnök pedig hétfőn Moszkvában orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tárgyal. "Ez a menet igen jelentős és szokatlan lesz" - írták a szervezők a Nexta Telegram-oldalán pénteken a vasárnapra tervezett megmozdulás kapcsán.

Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült volt ellenzéki elnökjelölt felszólította a rendőröket, hogy ne kegyetlenkedjenek a tüntetőkkel.

"Gyalázatos dolog erőszakoskodni a nőkkel" - írta közleményében. "A békés tiltakozók elleni bűncselekmények elkövetői felelősségre lesznek vonva" - tette hozzá.

Az ellenzék azért hívta utcára a nőket szombaton, hogy megmutassák Lukasenkának, továbbra sem csökken a tüntetések lendülete. Azt ígérték, hogy ez lesz a "leghangosabb és legtömegesebb női felvonulás". A szervezők felszólították a résztvevőket, hogy vigyenek magukkal fényképeket és plakátokat "az összes üldözött fehérorosz nő támogatására", hangosan ismételgessék az ő neveiket, és különféle hangeffektusokkal kísérjék a menetet.

Az újabb tiltakozások kezdete előtt minszki börtönéből a zogyinói fegyházba szállították át Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistát, a Koordinációs Tanács tagját. A hatóságok nem indokolták meg áthelyezését, de az intézkedés alighanem összefüggésben áll a meghirdetett nőtüntetéssel - közölte az ellenzék a Twitteren.

A 38 éves ellenzékit hétfőn titkosszolgálati emberek elrabolták, és az ukrán határhoz szállították. Itt fenyegetésekkel megpróbálták az országból való távozásra kényszeríteni, de a kísérlet kudarcba fulladt, miután Kalesznyikava összetépte útlevelét. Az ellenzéki politikust ezt követően egy minszki börtönbe szállították.

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

(MTI)