Nyolc és fél évnyi fegyházra ítéltek egy fehérorosz ellenzéki aktivistát

Nyolc és fél évnyi fegyházra ítéltek egy fehérorosz ellenzéki aktivistát

Nyolc és fél évnyi fegyházra ítélte egy fehérorosz bíróság Szcjapan Latipau ellenzéki aktivistát. A 41 éves Latipau júniusban egy bírósági tárgyaláson öngyilkosságot kísérelt meg: egy tollnak látszó tárggyal próbálta meg elvágni a saját torkát. Ügyében a bíróság az ítéletet hétfőn hozta meg.

Latipaut tavaly szeptemberben vették őrizetbe, amikor a fehérorosz hatóságok megtorlásokkal válaszoltak a vitatott körülmények között hatodjára is elnökké választott Aljakszandr Lukasenka lemondását követelő tüntetésekre. Őrizetbe vételekor egy minszki udvarban egy fal előtt állt, és meg akarta akadályozni, hogy a rendőrök kísérte munkások átfessék az ellenzék grafitijét.

Lázadások szervezése, rendőri intézkedéssel való szembeszállás és csalás címén indult ellene eljárás, és az állami televízióban azzal is megvádolták, hogy rendőröket akart megmérgezni. Latipau tagadta a vádakat.

Öngyilkossági kísérlete előtt a tárgyalóteremben az apjának azt mondta, hogy a hatóságok azzal fenyegették meg, hogy magánzárkába teszik, a rokonai és a szomszédai ellen pedig bűnvádi eljárást indítanak, ha nem tesz beismerő vallomást.

Fehéroroszországban jelenleg több mint 600 politikai foglyot tartanak rács mögött.

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szerint Latipau önkényes bíráskodás áldozata. Az ügyében eljáró bíró teljesítette az ügyészség kérését, és 8700 fehérorosz rubeles (1 millió forint) bírságot is kiszabott az elítéltre. Latipau az ítélethirdetés előtti záró nyilatkozatában szót emelt amiatt, hogy fogva tartása idején a biztonsági erők megverték.

Közben az igazságügy-minisztérium kezdeményezésére polgári peres eljárás indult a fehérorosz legfelsőbb bíróságon a Fehérorosz Írók Szervezete nevű civil szervezet feloszlatásáról - közölte Telegramm csatornáján kedden az írószövetség. A legfelsőbb bíróság levélben értesítette a szervezetet az eljárás megindításáról, és augusztus 24-re rendelte be képviselőjüket első meghallgatásra.

A 2020 augusztusában tartott, vitatott tisztaságú elnökválasztás után az írószövetség tagjai nyilatkozatban ítélték el a hatóságoknak a tiltakozókkal szembeni brutális fellépését.

Az elmúlt hónapokban felgyorsultak Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztás eredményét elutasító ellenzék aktivistái elleni megtorlások és bírósági eljárások.

A fehérorosz biztonsági rendőrség július 14-én jogászok, emberi jogi aktivisták és újságírók irodáit és otthonait kutatta át. A rendőrség legalább tizennégy jogvédő csoport, hírforrás, valamint civil és jótékonysági szervezet irodájában tartott razziát. Köztük volt a Vjaszna emberi jogi szervezet, illetve az ország legrégebbi politikai pártja, a Fehérorosz Népfront is.

A házkutatásokat megelőzően korrupció vádjával jogerősen 14 év börtönbüntetésre és mintegy 57 ezer dollár (hozzávetőleg 19 millió forint) pénzbírságra ítélte a fehérorosz legfelsőbb bíróság Viktar Babarika volt fehérorosz ellenzéki elnökjelöltet.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A minszki területi bíróság augusztus 4-én kezdte meg a Marija Kalesznyikava és Makszim Znak, az ellenzéki Koordinációs Tanács (KT) elnökségének két tagja elleni büntetőeljárás tárgyalását. Kalesznyikavát, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt munkatársa ellen már tavaly szeptemberben vádat emeltek az államhatalom megragadására vagy a fehérorosz alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló nyilvános felhívás címén.

A fehérorosz hatóságok május 23-án vették őrizetbe Prataszevicset és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát, miután bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, amelyen utaztak.

(MTI)