Operatív Törzs: a Szuperkupa-meccsen 16 látogató esetében volt testhőmérséklet-többlet, ezt a 15 perccel később ismételt mérés nem igazolta újra

Operatív Törzs: a Szuperkupa-meccsen 16 látogató esetében volt testhőmérséklet-többlet, ezt a 15 perccel később ismételt mérés nem igazolta újra

A pénteki, szeptember 25-ei Operatív Törzs beszámolóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, több tucatnyi esetben volt "szájmaszkos" intézkedés a tömegközlekedésben.

Ellenőrizték a házi karanténokat is, egy nap alatt 12 285 megjelenés volt a rendőrség részéről.

Kiss Róbert szót ejtett a csütörtöki Szuperkupa-meccset övező rendőri tevékenységről is, a meccsen 14 032 drukker volt ott.

A határon átlépőknek szükséges volt a negatív PCR-teszteredmény és testhőmérsékletet is mértek a stadionbejáratoknál.

16 látogató esetében volt testhőmérséklet-többlet, de ezt a 15 perccel később megismételt mérés nem igazolta újra.

Müller Cecília országos tisztifőorvos figyelmeztetett: folyamatosan ezer fő közelében van az új esetek száma. A halottak 57 év fölöttiek voltak a csütörtöki napon, közülük sokan szívbetegek, rákkal küzdők voltak vagy érrendszeri megbetegedésben szenvedtek koronavírusosként.

Beszámolt arról is, hogy a laboratóriumi vizsgálatok száma folyamatosan emelkedik,

Minden gyanús esetben el kell végezni a vizsgálatot, de nem mindenkinél kell elvégezni, aki úgy gondolja, hogy nála a betegség tünetei fennállnak

- fogalmazott. 

Aláhúzta továbbá, hogy teljesen világos, mikor kötelező és mikor lehetséges PCR-vizsgálatot végezni.

Tartjuk magunkat ahhoz a rendhez, amit a WHO megszabott

 

 - mondta.

Mindezek mellett köszönetet mondott a lakosságnak, hogy fegyelmezettek, együttműködők az emberek, és egymást is figyelmeztetik a járványügyi védekezés szabályainak betartására.

Felhívta a figyelmet arra is, olyan fertőtlenítőket használjanak az emberek, amelyeknek a címkéjén van engedélyszám, és nézzék meg a helyes kézmosás szabályait.

Legyen meg a 20-30 másodperc, amíg bedörzsöljük a kezünket 

- fogalmazott. 

A PCR-tesztek önköltségi árával összefüggésben elmondta:

Alig van már térítéses vizsgálatkérés.

Hozzátette, a 19 500 forint nem csak a teszt árát, hanem a tesztelés infrastruktúrájáét is magában foglalja.

A tisztifőorvos beszámolóját követően újságírói kérdésere, miszerint elsődleges Covid-ellátóhely a nyíregyházi kórház, s mennyi ilyen van még elmondta, 29 van összesen, ebből 10 Budapesten. Ezek az intézmények sorjában, egymást követően lépnek be az ellátásba, ha az előző intézmény a 80 százalékos telítettséget elér.

Arra, hogy a karanténkötelezett diákok családjai mit csináljanak egészségügyi szempontból, Müller Cecília azt válaszolta, ha egy gyermek pozitívvá válik, akkor az őt körülvevő osztálytársak kontaktszemélyeknek minősülnek, de az egy háztartásban élő személyek is. Kifejtette továbbá, ha a gyermek azért kerül haza, és azért nem mehet iskolába, mert ő bár nem pozitív, az osztálytársa az, kontaktszemélynek minősül, 10 napig otthon kell maradnia, addig jelentkezhetnek nála a tünetek. Amennyiben a megfigyelés alatt jelentkeznek a tünetek, gyanússá válik, ekkor kell szólni a háziorvosnak, és megtörténik a mintavétel. Ha egy gyermek bágyadtabb lesz vagy nem a megszokott módon viselkedik, felmerülhet, hogy kontaktszemélyből gyanússá válik.

A tisztifőorvos arra is kitért, igaz-e, hogy az ITM szerint október elején ugrik meg a halálozások száma, ezt pedig mire alapozzák, hogyan készülnek rá. 

A WHO ajánlásai alapján járunk el. Vannak matematikai modellek és járványügyi alapvetések 

- mondta. 

Hozzátette, ha nő a fertőzöttszám, nő a halálozások száma, főként, ha magas kockázatú egyén betegedik meg, továbbá még nagyobb a felelősségünk, mint valaha is volt.

Arra is válaszolt, hogy 10 nap hatósági házi karanténból teszt alapján sem lehet szabadulni, s ez vonatkozik-e a külföldről hazatérőkre is. Müller kifejtette, aki bizonyítottan beteg közelében volt szoros kontaktként, az marad karanténban. Aki külföldről Magyarországra érkező személy csak potenciálisan lehet fertőzött. Nem tudjuk, hogy érintkezett-e fertőzött személlyel, ezért kisebb a kockázata annak, hogy ő fertőződhetett. A hazatérő mentesülhet, ha van két PCR-tesztje.