Jogállamisági jelentés: problémák az igazságszolgáltatás, a sajtó és a korrupció területén Magyarországon

Jogállamisági jelentés: problémák az igazságszolgáltatás, a sajtó és a korrupció területén Magyarországon

Első alkalommal hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság a jogállamisági jelentését, amely ezután minden évben, valamennyi tagállamra vonatkozóan elkészül. A cél az, hogy felderítsék a demokratikus berendezkedés egyes ágainak hiányosságait, és ez alapján párbeszédet kezdeményezzenek az érintett ország kormányával.

Négy területen vizsgálódtak:

  • az igazságszolgáltatás függetlensége
  • a sajtó sokszínűsége
  • a fékek és ellensúlyok rendszere
  • korrupció

A hvg.hu összeszedte a jelentés legfőbb megállapításait Magyarországra vonatkozóan.

Igazságszolgáltatás

A jelentés szerint komoly aggodalomra ad okot az igazságszolgáltatási reform iránya, különös tekintettel a független Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatásköri vitákra. Azt viszont pozitívum, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás digitalizálása magas szintű, jól hozzáférhetők online az ítéletek és alapvetően hatékony a működés.

Kritika tárgya az Alkotmánybíróságba jelölhető bírók jelölési feltételei és ennek eljárásmódja. A Kúriánál is látnak aggasztó fejleményeket, különös tekintettel arra, hogy nekiment az Európai Bíróság egyik ítéletének.

Korrupció

A jelentés leszögezi, hogy egyes esetekben komoly korrupciós bűncselekményekben indítottak nyomozást Magyarországon, de ezek száma továbbra is nagyon korlátozott. Úgy tűnik, következetesen nincs határozott fellépés a bűnügyi nyomozások megkezdése érdekében és magas beosztású tisztviselőkkel vagy azok közvetlen körével foglalkozó korrupciós ügyek üldözése is erősen kritizálható.

Sajtó

A jelentés szerint az állami reklám terjesztésének jogszabályai és átláthatósága hiányában a kormánypárti médiatermékek felé irányított jelentős mennyiségű állami hirdetés lehetőséget ad a kormány számára ahhoz, hogy közvetett politikai befolyást gyakorolhasson a médiára. Kitérnek a kormányközeli kiadványokat összegyűjtő Kesmára, és aggasztónak tartják, hogy a közelmúltban gazdasági eszközökkel a fennmaradó független sajtótermékeket is támadás érte.

"Orbán Viktor a legtermészetesebb szövetségeseit is maga ellen fordítja"

Első alkalommal hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság a jogállamisági jelentését, amely főbb megállapításai szerint Magyarországon több területen is jelentős probléma akad. A jelentés szerint: Komoly aggodalomra ad okot az igazságszolgáltatási reform iránya, különös tekintettel a független Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatásköri vitákra.

Varga Judit: a jogállamisági jelentés abszurd és valótlan

Az Európai Bizottság ma megjelent 2020-as jogállamisági jelentése abszurd és valótlan, így nem szolgálhat alapul semmilyen jogállamisági vitához az Európai Unióban. A jelentés koncepciója és módszertana elhibázott, forrásai kiegyensúlyozatlanok, tartalma megalapozatlan - írja Varga Judit Facebookon. A jelentésről itt írtunk: