Varga Judit: a jogállamisági jelentés abszurd és valótlan

Varga Judit: a jogállamisági jelentés abszurd és valótlan

Az Európai Bizottság ma megjelent 2020-as jogállamisági jelentése abszurd és valótlan, így nem szolgálhat alapul semmilyen jogállamisági vitához az Európai Unióban. A jelentés koncepciója és módszertana elhibázott, forrásai kiegyensúlyozatlanok, tartalma megalapozatlan

- írja Varga Judit Facebookon.

A jelentésről itt írtunk:

Jogállamisági jelentés: problémák az igazságszolgáltatás, a sajtó és a korrupció területén Magyarországon

Első alkalommal hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság a jogállamisági jelentését, amely ezután minden évben, valamennyi tagállamra vonatkozóan elkészül. A cél az, hogy felderítsék a demokratikus berendezkedés egyes ágainak hiányosságait, és ez alapján párbeszédet kezdeményezzenek az érintett ország kormányával. Négy területen vizsgálódtak:

Az igazságügyi miniszter szerint

  • "a jelentés hatálya önkényes", egyetlen olyan objektív referenciaértéket sem határoz meg, amely minden tagállamra nézve egyformán alkalmazható lenne
  • "a jelentés forrásainak kiválasztása elfogult és nem átlátható" - elfogadhatatlannak tartja, hogy a jelentést "valójában olyan szervezetek írták, amelyek a Magyarország ellen összehangolt politikai kampányt folytató, központilag finanszírozott nemzetközi hálózat részei. A jelentés magyar fejezete 12 civil szervezetre hivatkozik. Ezek közül 11 civil szervezet kapott az elmúlt években pénzügyi támogatást a Soros Györgyhöz kötődő Nyílt Társadalom Alapítványoktól."
  • Magyarországon valódi pluralizmus érvényesül a médiában, az ideológiai vitákban és a közvéleményben
  • az Alaptörvény és az állami berendezkedés a jogállamiságon alapul
  • "A magyarországi helyzetre vonatkozó összes megbízható információ objektív és pártatlan elemzése csak arra a következtetésre vezethet, hogy Magyarországon az Európai Unió alapvető értékeit tiszteletben tartják, és a jogállamiság elve érvényesül."

"Orbán Viktor a legtermészetesebb szövetségeseit is maga ellen fordítja"

Első alkalommal hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság a jogállamisági jelentését, amely főbb megállapításai szerint Magyarországon több területen is jelentős probléma akad. A jelentés szerint: Komoly aggodalomra ad okot az igazságszolgáltatási reform iránya, különös tekintettel a független Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatásköri vitákra.