Vera Jourová: sosem bántottam a magyar embereket

Vera Jourová: sosem bántottam a magyar embereket

Sosem bántottam a magyar embereket, ellenkezőleg, nagy tisztelettel vagyok irántuk és a döntéseik iránt

- mondta a Politiconak Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke - szúrta ki a 444.

Jourová a Spiegelnek adott interjújában keményen kritizálta a magyar kormányt, például azt a kifejezést használva, hogy Orbán beteg demokráciát épít. A miniszterelnök ezután távozásra szólította fel az EU-biztost, és megszakította a kétoldalú politikai kapcsolatokat vele:

Orbán megsértődött az Európai Bizottság alelnökére, levélben szólította fel távozásra Vera Jourovát

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel.

Jourová a reakciójában hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy ne beszélne továbbra is kritikusan az egyes kormányok lépéseiről, vagy megválasztott képviselőkről, "egy demokráciában semmi sem állhat a kritika felett". A biztos azt is elmondta, hogy most nem bonyolódna bele személyes támadásokba, és a tagállamok jogállamisági helyzetéről szóló jelentésére koncentrál. Az Európai Unió történetben először készített a Bizottság minden tagállamról ilyen jelentést, amit még a héten bemutatnak.

Von der Leyen szóvivője egy mondattal helyretette a túlmozgásos Orbánt

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben - közölte az MTI tudósítása szerint Dana Spinant, az uniós bizottság szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.