Gulyás Gergely: A jogállamisági jelentést Soros György mondta tollba

Gulyás Gergely: A jogállamisági jelentést Soros György mondta tollba

Csütörtök délelőtt Kormányinfón ismertette a szerdai kormányülés döntéseit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely elmondta, a szeptember elsejei ugrásszerű fertőzésszám megállt, hosszabb ideje napi 600-1000 fő között mozog. Ezen adatok azt mutatják, Magyarország az európai középmezőnybe tartozik, az elhunytak számát tekintve pedig az egyik legjobb védekezést teljesíti az ország. Közölte, jelenleg a reprodukciós ráta 1 körül van, és azért, hogy tovább csökkenjen, továbbra is a már meghozott szabályokat kell folytatni.

Tehát

a határzárat 1 hónappal meghosszabbították és kulcsfontosságú a maszkviselési szabályok betartása, a látogatási tilalom fenntartása, valamint az iskolai lázmérés is megkezdődött. Mindezt követi október második felétől az influenza elleni védőoltás ingyenes beadhatósága mindenki számára, aki igényli.

A munkahelyekkel kapcsolatban Gulyás kitért arra, a kormány szerint a legfontosabb a foglalkoztatási szám, ami jelenleg 4,5 millió fő feletti, ezzel alig elmaradva a korábbi csúcstól. Úgy véli, ez örvendetes, azonban tudják, sok cég van bajban, azaz a helyzet továbbra sem könnyű, de a munkahelyeket sikerült megvédeni.

A múlt héten ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter az idei évi várt recessziós mértéket, azóta nincs frissebb előrejelzés – jelezte, így várhatóan 5-6 százalékos lesz az idei évi átlagos visszaesés mértéke.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a kormány célja továbbra is az, hogy az ország működőképes maradjon.

Gulyás beszélt arról is, hogy a mai uniós csúcson a korábbi európai tanácsi megállapodás is napirenden lesz, és továbbra is ragaszkodik hozzá és támogatja a kormány azt az egyezséget. Elmondta, felelőtlen, hogy a jogállamisági vitával össze akarják kapcsolni a helyreállítási csomagot, mert így a déli államok megsegítésére szánt pénzek szenvedhetnek késedelmet.

Kettős mércét alkalmaznak – mondta Gulyás –, amikor Vera Jourova következmények nélkül sértegethette a magyar embereket, így ragaszkodnak a bizottsági alelnök távozásához, vele tárgyalni nem kívánnak.

A jogállamisági jelentést Gulyás Gergely szerint Soros György mondta tollba, s a 12 kifogás közül 11 visszaköszön. Közölte továbbá, hogy nem támogatják a lopakodó jogalkotást, a Lisszaboni Szerződés rögzíti a támogatások kifizetésének rendjét. Nyitottak arra, hogy a hétéves költségvetést és a helyreállítási csomagot szétválasszák, és az utóbbi kormányközi alapon jöjjön létre.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem jövő évi költségvetése hárommilliárd forintos lesz, ami több mint a kétszerese az eddiginek. Gulyás hozzátette, a kormánynak egyetlen feladata van az alapítványi fenntartású egyetemek esetében: a költségvetés biztosítása.

Szentkirályi Alexandra az influenza elleni védőoltással kapcsolatos intézkedéseket ismertette: a védőoltás mindenki számára ingyenes lesz idén. Kifejtette, a betegség általában januárban éri el az országot, de már ősszel kezdetét veszi. A kockázati csoportokat arra biztatják, adassák be az oltást. A részletszabályok kidolgozása folyamatban van, bővebb tájékoztatás október második felétől várható. A kormányszóvivő kitért arra is, hogy az egészségügyben már közel 40 ezer ember megkapta az oltást.