Teplán István a Die Presseben állt ki az SZFE mellett: az európaiak nem nézhetik tétlenül a diákok harcát

Teplán István a Die Presseben állt ki az SZFE mellett: az európaiak nem nézhetik tétlenül a diákok harcát

Teplán István társadalomtudós, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója és korábbi rektorhelyettese "Budapest fiatal hősei" címmel közölt vélemény cikket a német Dei Pressében a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival kapcsolatban. 

Szerinte az elmúlt egy hónap alatt olyan példáját mutatták a tisztaszívű ellenállásnak, amely párját ritkítja

"a szinte minden hatalmi arroganciába beletörődők Magyarországán, és csak 1956 önfeláldozó fiataljaihoz lehetőket hasonlítani".

Kiemelte, hogy az SZFE hallgatói arra mutatnak példát, hogy a zsarnokságba nem lehet és nem szabad belenyugodni, mert -ahogy a nagy magyar költő Illyés Gyula írta 1956-ban -"hol zsarnokság van, ott zsarnokság van..." Az Orbán kormány számos kulturális és tudományos intézmény függetlenségének felszámolása után most a több mint 150 éves Színház-és Filmművészeti Egyetemet vette célba azzal a váddal, hogy nem elég "nemzeti". Ebből az intézményből olyan alkotók kerültek ki, akik Oscar, BAFTA, Palme d'or, Arany Medve díjakkal jutalmazott alkotásokkal járultak hozzá a magyar és az egyetemes kultúrához, elég itt Zsigmond Vilmosra, Szabó Istvánra, Makk Károlyra, Jancsó Miklósra, Tarr Bélára vagy a fiatalabbak közül Enyedi Ildikóra, Mudruczó Kornélra, Röhrig Gézára utalni - sorolta. 

Ezután a cikkben részletezi az SZFE-vel történteket, miszerint a kormányzat egyik napról a másikra egyeztetés nélkül megváltoztatta a fenntartót és egy alapítvány alá rendelte az egyetemet, amelynek kuratóriumába kizárólag a sajátembereit ültette, az egyetem kancellárjának pedig egy gépesített lövész ezredest nevezett ki. Egyúttal megváltoztatta az egyetem működési rendjét, elvette az egyetem vezetésének és Szenátusának minden jogkörét és megszüntette az egyetemi autonómiát és akadémiaiszabadságát. Az önkényes lépésekre válaszul az egyetemteljes vezetése lemondott, és olyan oktatók mondtak fel, akik művészek generációit nevelték a magyar kultúra számára.

"A diákság azonban ellenállt és ez az ellenállás folytatódik immáron több mint egy hónapja. Azok a diákok tartanak ki, akiknek a legtöbb a vesztenivalójuk. Sokukat kemény felkészülés után, gyakran többszöri próbálkozásra vettek fel, hogy megtanulhassák választott hívatásukat. Ezt az álmot veszik el tőlük, és most éppen azzal fenyegetik őket, hogy elveszik a félévük, ösztöndíjuk, stb. Eddig mindenki beadta a derekát Orbán agresszivitásának, beleértve ebbe az EU-t is számos esetben. A Közép Európai Egyetem (CEU) sokkal erősebb pozícióban volt mégis megfutamodott és elfogadta Bécs ajánlatát és elmenekült Budapestről, a Magyar Tudományos Akadémia tudósai, az SZFE-s diákoknál vitathatatlanul biztosabb egzisztenciális helyzetben, szintén belenyugodtak függetlenségük és kutatóhálózatuk elvesztésébe. A diákok ellenállása azonban most olyan példát mutat, amely talán felrázza az apátiába süllyedt magyar társadalmat, csak remélni lehet, hogy ez a hősies diákság nem marad teljesen egyedül harcában. A világ vezető művészei és intézményei fejezték ki szolidaritásukat a diákokkal, többek között olyan élő legendák, mint Robert Wilson és Peter Brook" - írta Teplán István.

A társadalomtudós szerint

az európaiak nem nézhetik tétlenül a diákok harcát, nem hagyhatjuk, hogy elbukjanak, Európa kötelessége megmenteni őket.